POLITIČKA OSTAVŠTINA

Iznenadne smrti kontroverznih političara

26.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Smrt kontroverznog austrijskog desničara Jörga Haidera podsjetila je na niz svjetskih političara koji su se svojim beskompromisnim stavovima ili preuzimanjem tuđeg nasljeđa vrtoglavo uspeli stepenicama političkog života, da bi se jednakom brzinom sunovrati

Haider je bio predsjednik Stranke za budućnost Austrije, antiimigrantske desničarske organizacije koja veliki uspjeh na netom održanim izborima može prvenstveno zahvaliti karizmi ovoga političara. Svoj uspjeh gradio je na ksenofobnim istupima usmjerenim protiv nacionalnih manjina i useljenika iz islamskih zemalja. Nakon njegove smrti, analitičari već pišu da Stranka za budućnost Austrije nema budućnosti, te bi se trebala ujediniti sa Slobodarskom strankom, još jednom strankom s gotovo istim programom u čijoj je izgradnji također sudjelovao Haider i koju je uveo u vladu 2002. godine.

Slična sudbina koju predviđaju Stranci za budućnost Austrije dogodila se Listi Pima Fortuyna u Nizozemskoj. Riječ je o još jednoj stranci koja je svoju popularnost izgradila na ksenofobiji, etnocentrizmu, antiimigrantskim stavovima i osobnoj karizmi lidera deklariranog homoseksualca Pima Fortuyna.

Stranka je nastala u veljači 2002. godine, nakon što je Fortuyna iz svojih redova izbacila jedna populistička stranka u kojoj je trebao biti nositelj liste na izborima. Na svoju listu je postavio kandidate bez prijašnjeg političkog iskustva, a u predizbornim debatama dizao je tenzije svojim stavovima o imigraciji do te mjere da su ga neki protivnici optužili za rasizam, što je on odlučno zanijekao.

Ubijen je tri mjeseca nakon što je osnovao stranku, a ubio ga je Volkert van der Graaf, radikalni borac za prava životinja. Iako je Van der Graaf priznao ubojstvo, vrlo brzo su se pojavile razne teorije urote vezane uz taj atentat.

Lista Pima Fortuyna je nakon ubojstva lidera odbila imenovati novog, te je pod njegovim imenom izašla na izbore i osvojila 26 zastupničkih mjesta od 150 mogućih u nizozemskom parlamentu, temeljem kojih su kasnije čak ušli i u vladu premijera Jana Belkenendea. Bez karizme pokojnog lidera Fortuyna, već na idućim izborima izgubili su 23 od 26 mjesta u parlamentu, te se taj trend nastavio i na svim idućim izborima. Stranka je samu sebe rasformirala 1. siječnja 2008. godine.

'Gospodin Bhutto' - predsjednik na račun ubijene supruge

Sudbinu Liste Pima Fortuyna mogla bi podijeliti i stranka još jednog političara koji je ubijen zbog onoga što je govorio. Pakistanska političarka Benazir Bhutto je nakon povratka iz egzila povela opsežnu političku kampanju protiv predsjednika Perveza Musharrafa kako bi ga svrgla s vlasti i donijela promjene zastupajući liberalne i reformističke ideje u toj konzervativnoj islamskoj zemlji. Njen suprug, ali i ona sama bili su u egzilu osam godina zbog optužbi za korupciju koje nisu bile sasvim neosnovane, mišljenje je brojnih analitičara. Ubijena je svega dva mjeseca nakon što se vratila u Pakistan kako bi svoju Pakistansku narodnu stranku vodila na izborima.

Stranka je pobijedila na izborima iako je Benazir ubijena - ili možda baš zbog toga. Zahvaljujući popularnosti svoje supruge, njenu ulogu u stranci je preuzeo njen suprug Asif Ali Zardari, te je kasnije postao i predsjednik Pakistana. Upitno je koliko će moći živjeti na slavi pokojne supruge koju su mnogi voljeli zbog političkog pedigrea, reformističkih stavova i glamuroznog izgleda. On nije tako omiljen i pitanje je vremena kad će ga politički protivnici u nemirnom Pakistanu dohvatiti i svrgnuti putem izbora ili puča.

Veću šansu da nastavi političku tradiciju obitelji Bhutto svakako ima sin Bilawal Zardari, koji je nakon njene smrti i postavljen za predsjednika Pakistanske narodne stranke, ali zbog mladosti još uvijek ne povlači poteze sam, već ga otac koristi za vlastitu promociju.

Doktor vehabija

Daleko od Pakistana, ali blizu Hrvatske, još jedna prometna nesreća zaustavila je jednu zvjezdanu političko-vjersku karijeru i bar nakratko primirila tenzije koje je Jusuf Barčić stvarao. On je bio doktor islamskih znanosti i vođa bosanskih vehabija, 'sljedbenika izvornog islama', koji je sa svojim istomišljenicima za života sijao strah i trepet među Bošnjacima koji prakticiraju tradicionalni islam.

Barčić je zagovarao je odvajanje od Islamske zajednice BiH, koja propovijeda tradicionalni islam, i u toj svojoj ideji je koristio metode nasilnog zauzimanja i prodiranja u džamije zajedno sa istomišljenicima.

Barčić je za života vozio neregistrirani automobil, nije poštovao ni prometne znakove ni crveno svjetlo, a posebno je volio malo stisnuti papučicu na gasu. Prema njegovu mišljenju, jedini zakon kojem odgovara je bio onaj zapisan u Kuranu, pa je zbog toga svjesno kršio zakone države u kojoj je živio, posebno prometne, a to ga je naposljetku stajalo glave.

Nakon smrti nitko od nasljednika nije imao dovoljnu karizmu da nastavi otvoreni sukob sa Islamskom zajednicom BiH, ali vehabije i dalje djeluju, samo znatno tiše nego što je to radio Barčić.


Korupcija i ratni zločini vode do srčanog udara

Ni Ehud Olmert, koji je naslijedio Ariela Sharona na mjestu predsjednika stranke tek osnovane stranke Kadima i na temeljima njegovog rada postao i premijer te države, nije uspio nadograditi ostavljeno. Sharon je kontroverzni izraelski političar kojeg Palestinci smatraju ratnim zločincem zbog njegove uloge u masakrima u logorima Sabra i Shatila tijekom Libanonskog rata, a u Izraelu je bio na udaru zbog sumnji na korupciju.

Ehud Olmert

Postavši premijerom, pokušao je riješiti izraelsko-palestinski sukob povlačeći jednostrane poteze kojima je pokušao postaviti granicu između dvaju naroda. Tako je prisilno iseljavao Židove iz naselja za koja je smatrao da bi trebala pripasti budućoj palestinskoj državi. Nakon što je izgubio podršku u desničarskoj stranci Likud koja ga je izabrala za premijera, istupa iz nje i osniva novu centrističku stranku Kadima.

U siječnju 2006. usred predizborne kampanje doživio je srčani udar, pao u komu i otad se nalazi u vegetativnom stanju. Kadima je dobila izbore, a Olmert se nije proslavio jer je morao odstupiti s premijerske funkcije zbog niza korupcijskih skandala.

Nasljednici kontroverznih karizmatskih političkih figura nemaju kapacitet ni karmu da održe i nastave jednako uspješno djelovanje političkih stranaka i pokreta koji su im ostavljeni u nasljeđe, bez obzira na to što zastupaju iste političke ideje i govore iste stvari kao i njihovi prethodnici. Njihova zvijezda jednostavno ne sjaji dovoljno jako.