MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ:

'Iznenađeni smo što predsjednica neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu'

02.11.2018 u 11:30

Bionic
Reading

Zbog velikog interesa medija oko stava Hrvatske u pogledu UN-ovog Globalnog kompakta za sigurnu i urednu migraciju, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sazvala je jutros konferenciju za novinare na kojoj je poručila da su u MVEP-u iznenađeni što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, unatoč ranijim najavama, neće sudjelovati na konferenciji UN-a u Marakešu gdje će se prihvatiti Globalni kompakt

Šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić istaknula je da niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija i da se prihvaćanjem Globalnog kompakta, koji nije nikakav pravno obvezujući sporazum nego 'katalog mjera' iz kojega će svaka država u svakom trenutku moći birati ono što joj odgovara, članice UN-a ne obvezuju prihvaćati migrante. Ustvrdila je da su u Hrvatskoj u tijeku međuresorne konzultacije oko tog dokumenta.

Ministrica je, ujedno, naglasila da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu pismom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu potvrdila svoje sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu i navela kako se veseli da će osobno biti na toj konferenciji, gdje se očekuje prihvaćanje Kompakta. Podsjetila je da je proces usuglašavanja tog UN-ovog dokumenta započeo donošenjem njujorške deklaracije, te da je Hrvatsku na tom forumu zastupala upravo predsjednica Grabar Kitarović, hvaleći proces i pozdravljajući napore da se zajednički prevladaju migracijski izazovi.

Obraćanje predsjednice Republike na 73. zasjedanju Opće skupštine UN-a Izvor: Društvene mreže / Autor: Ured predsjednice RH

Pejčinović Burić konstatirala je i da je predsjednica krajem rujna, na 73. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, poručila da je važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja izazova masovnih migracijskih kretanja bio upravo 'uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju'.

'Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore Posebne predstavnice UN-a Louise Arbour', rekla je Grabar Kitarović u UN-u, a citirala ju je danas šefica diplomacije.

Izvori bliski predsjednici poručili su ovih dana za Jutarnji list da predsjednica neće potpisivati tzv. Marakeški sporazum 'jer se tu ionako nema što potpisivati'. 'Riječ je o dokumentu koji će biti na dnevnom redu 10. i 11. prosinca u Marakešu, koji se prihvaća na političkoj razini. Predsjednica neće biti u Marakešu, ali ni tamo neće nitko ništa potpisivati', rečeno je Jutarnjem.

Protiv tzv. Marakeškog sporazuma pobunio se dio desnice, iako je taj dokument tek skup preporuka i dobrih praksi u pogledu migracija, te nije pravno obvezujući, što znači da države koje ga prihvate zadržavaju pravo samostalnog odlučivanja o prihvatu migranata i zaštiti vlastitih granica. Iz Ureda predsjednice pojasnili su da se Sporazum ne potpisuje, već se on prihvaća na političkoj razini, čime šefovi država i vlada konstatiraju izazove s kojima se suočila međunarodna zajednica i nastoje doprinijeti ujednačavanju prakse i uvođenju bolje kontrole nad njegovim posljedicama.

Migranata je sve više, uvjeti života nemogući: Ovo, jarane, samo Amerika i Evropa mogu riješiti!

Globalni sporazum za sigurne, uredne i regularne migracije ne odnosi se na neregularne migracije. Postupanje s izbjeglicama regulirano je, inače, u Ženevskoj konvenciji.

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović pozvao je predsjednicu Grabar Kitarović da ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer ga smatra 'najvećom opasnošću'.

  • +11
Izbjeglice Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Laszlo Balogh

'Predsjednica je radosno najavila da će potpisati taj ugovor, a njime se značajno liberaliziraju i olakšavaju migracije', kazao je Zekanović, zapitavši ako taj sporazum ne valja SAD-u i Mađarskoj pa ga neće potpisati Donald Trump ni Viktor Orban zašto ga onda potpisuje Hrvatska 'koja srlja u sporazum i ne zna što potpisuje'.

Austrija, Mađarska i SAD protiv Globalnog sporazuma

Austrijska vlada poručila je u srijedu da neće potpisati globalni sporazum UN-a o migraciji, nakon što su mu potporu uskratile Sjedinjene Države i Mađarska, zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije.

'Odlučili smo da se nećemo pridružiti sporazumu', rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz za radio ORF.

Sve članice UN-a odobrile su Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju u srpnju, osim Sjedinjenih Država koje su mu uskratile potporu prošle godine.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Mađarska desničarska vlada na čelu s premijerom Viktorom Orbanom priopćila je da neće potpisati konačni dokument u Maroku u prosincu.

Poljska, koja se također sukobila s Bruxellesom zbog migrantskih kvota, razmišlja da postupi kao Mađarska.

Austrija neće poslati izaslanika na svečanost potpisivanja u Maroko i bit će suzdržana na glasovanju u Općoj skupštini UN-a o tom sporazumu u rujnu iduće godine. U Beču smatraju taj sporazum neodgovarajućim za reguliranje migrantskog pitanja, strahuju od gubitka suvereniteta u migrantskoj politici i 'brisanje' razlike između legalne i ilegalne migracije.