INVESTICIJA NA VIDIKU

Iznad zagrebačkog kina Europa bit će hotel

22.09.2017 u 19:28

Bionic
Reading

U zgradi pored ili iznad zagrebačkog kina, ovisno o tome kako gledate, u peterokatnici poznatijoj kao Poljoopskrba-Astra, u skoroj budućnosti odmarat će se gosti iz cijelog svijeta jer se planira rekonstrukcija poslovnog objekta i njegovo pretvaranje u hotel

Investitor, tvrtka Stagen project, vlasnice Žeraldine Stake, otkupio je od tvrtke Poljoopskrba - Agra prvi kat zgrade neto površine 400 kvadratnih metara i trenutno se vode pregovori za preuzimanje još oko 100 kvadratnih metara na drugom katu od Poljoopskrbe –Tehno, a želja je, neslužbeno doznajemo, preuzimanje cijele zgrade, u kojoj se najvećim dijelom nalazi Erste banka, većinski vlasnik zgrade.

Iako se isprva činilo da će se dolaskom investitora u problemima naći kino Europa, zbog čestice na kojoj se nalazi terasa kafića, preko koje se ulazi u kino, od Borisa T. Matića, koji vodi kino, doznajemo da je riješen nesporazum koji je postojao.

'Jasno je da mora postojati pravo služnosti prolaza i to je u zemljišnim knjigama tako i upisano. Kino je sa staklenikom upisano kao zaštićeno kulturno dobro i neće ostati bez glavnog ulaza. Potencijalni problem koji se bio javio je riješen', kazao je Matić.   

Žeraldina Staka o projektu u Poljoopskrbinoj zgradi nije željela previše govoriti. Tek je potvrdila želju da na mjestu poslovnih ureda u budućnosti otvori hotel.

'Ne bih govorila o tome. Ideja nam je da bude hotel, ali kakav i kad će točno biti, tek ćemo vidjeti', kazala je Staka.

Upitana za mogući problem s ulazom u kino, samo je kratko dodala da će sve biti riješeno i da problema neće biti.   

Zgrada kina Europa sagrađena je 1924.-1925. godine, prema osnovi arhitekta Srećka Florschütza, a investitori u reprezentativno kino Balkan-Palace, kako se tada zvalo, bili su braća Alfred i Leo Müller. Kulturnim dobrom kino je postalo 2010. godine.

Valja podsjetiti na to da je ranih pedesetih godina prošlog stoljeća, gradnjom poslovne zgrade Poljoopskrba-Astra, prema projektu arhitekta Božidara Tušeka, u Varšavskoj ulici izvedena djelomična rekonstrukcija i dogradnja ulaznog prostora zgrade kina, čime je definirano predvorje zgrade kakavo znamo danas.