GOLFERSKI TERENI NA SRĐU

'Iznad Dubrovnika raste tumor'

01.09.2010 u 15:51

Bionic
Reading

U Dubrovniku neprekidno traju polemike oko jednog od najvećih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Riječ je naravno o megaprojektu Športsko-rekreacijski centar s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka Sjever i Bosanka Jug koji će graditi tvrtka Razvoj Golf d.o.o. i navodno u projekt uložiti čak 900 milijuna eura

Je li riječ o projektu kojim će grad proširiti svoju ponudu, dobiti nova radna mjesta te produžiti sezonu, kako to ističu u Razvoj Golfu, ili je riječ o nasilnoj apartmanizaciji dijela Dubrovnika pod krinkom golfa, kako cijelu situaciju tumače dubrovačke udruge građana?

Danas u 18 sati održat će se javno izlaganje Prijedloga Urbanističkoga plana uređenja Srđa s golfom i turističkim kapacitetima. Zbog velikog interesa javnosti izlaganje je umjesto Gradske vijećnice preseljeno u veći prostor kina Sloboda, gdje će svi zainteresirani moći čuti informacije o golf projektu iz prve ruke, iznijeti svoje primjedbe na račun UPU-a te pitati sve što ih zanima.

Dubrovčanima je još od polovice kolovoza u Kazalištu Marina Držića predstavljen cjelokupan projekt odnosno prijedlog plana, zajedno s velikom maketom. Projekt bi zauzimao preko 310 hektara površine, uključujući dva golfska terena, 268 vila, dva hotela te više objekata sa 408 apartmana.

Srđ je naš!

Pričaj jedno, radi drugo
Glupost narod zabavi
Nek' kultura bude prošlost
Samo nek' se zaradi
Apartmani, sobe, vile
Golf je krinka za to sve
Sve će dobro nestat' s time
Ako ne kažemo 'Ne!'
Srđ je naš, samo naš
Srđ je naš, samo naš
A ja ponosan Srđaš
Dosta nam je vaše magle
Nek' se čuje i naš glas
Hrabro podignimo glave
Ne dajmo ga, Srđ je naš!
Reci, Andro, tko to plaća?
Tko je iza koltrine?
Kolika je cijena časti,
Honorara izdaje?
Srđ je naš, samo naš
Srđ je naš, samo naš
A ja ponosan Srđaš.

Planira se izgradnja centra za jahanje, amfiteatra, teniskog terena, staza za bicikliste, golfske akademije te golfske kuće, a možda i vodeni park.

Što je u tom projektu javno-privatnog partnerstva uopće javni interes? Projekt Golf Park Dubrovnik Vlada RH proglasila je projektom od javnog interesa.

Jedan od razloga vjerojatno je i u procjeni da će se u razdoblju od 2012. do 2020. temeljem PDV-a uprihoditi oko 650 milijuna kuna, a iz ostvarivanja djelatnosti u optimalnoj poslovnoj godini oko 40 milijuna kuna PDV-a.

Procjenjuje se i da će prihodi Grada Dubrovnika kroz pripremnu te fazu gradnje samog projekta iznositi oko 168 milijuna kuna, što je gotovo polovina gradskog proračuna.

Investitor i gradski oci ističu kako je ovaj projekt izuzetno važan za Dubrovnik, jer će produžiti turističku sezonu, otvoriti nova radna mjesta, a građanima ponuditi mnoge sadržaje koji će im biti zanimljivi.

Cijeli projekt predstavljen je i na službenim stranicama Grada Dubrovnika i na internetskoj stranici www.razvoj-golf.hr.

S druge strane, građani udruženi u Građansku inicijativu za spas Dubrovnika ističu kako su postojeći prostorni planovi dosada često bili ostvarenje popisa želja za razne investitore. Oni smatraju da je golf u ovom slučaju sredstvo da miljenici i financijeri političkih moćnika dođu do jeftinog zemljišta na kojem će moći graditi vile i apartmane te njihovom prodajom masno zaraditi.

Zastrašujuća brojka od dopuštenih skoro 3000 kreveta na Srđu više od ičeg pokazuje o čemu se ovdje radi. Građani ovog grada još nisu svjesni da je to prostor 14 puta veći nego povijesna jezgra ili sedam puta veći nego čitav prostor povijesne jezgre s pridruženim Pilama i Pločama, ističu iz građanske inicijative.

Projekt Srđ je milenijska prijevara, poručeno je danas na konferenciji za novinare koju je organizirala Zajednička inicijativa udruga Orlando, Domovina, Grad, Art radionica Lazareti iz Dubrovnika te Zelene akcije i Prava na grad iz Zagreba, koje su poznate po pokretu za zaštitu Varšavske ulice u Zagrebu.

Plan UPU-a za Srđ je opasan, monstruozni projekt, tumor koji će izrasti iznad grada, i to u samom njegovom srcu i jedinom prostoru gdje se Dubrovnik još može širiti, istaknuo je Slaven Tolj u ime incijative udruge Srđ je naš.

Teodor Celakoski
iz zagrebačke udruge Pravo na grad istaknuo je kako su političari HNS-a i SDP-a izrazito bili protiv Zakona o golfu kada se donosio u Saboru, a sada na lokalnoj razini gdje imaju većinu svesrdno podržavaju i guraju projekt.

To je sistemska korupcija, široka mreža politike i biznisa koji pokušavaju u potpunosti opljačkati resurse Hrvatske, istaknuo je Celakoski te dodao kako investitor prodaje priču o javnom interesu, a njihov glasnogovornik, gradonačelnik Dubrovnika, također govori o javnom interesu, no treba se suočiti s jasnom činjenicom, a to je da će na Srđu biti klupski, privatni, ekskluzivni prostor veličine jednog grada u koji će se moći kročiti jedino ako tamo imate vilu ili člansku iskaznicu.

Na konferenciji se pojavio i direktor tvrtke Golf Razvoj Eran Shraga koji je predstavnike udruga pitao zašto obmanjuju javnost netočnim informacijama te je dodao kako će na Srđu biti mnogo javnih sadržaja poput amfiteatra za 2000 ljudi, vrtića, biciklističkih i konjičkih staza, šetnice, a i obnovljena tvrđava Imperijal će biti u funkciji javnih potreba.

Predstavnici udruga odgovorili su mu da bi građani Dubrovnika radije sami odlučili što im treba i što je njihov javni interes, a ne da se o tome odlučuje iza zatvorenih vrata.

Procjenjivati je li na tim tisućama kvadrata javni interes biciklistička staza i konjički klub je pljuvanje u oči javnosti, a reći da je to javni interes koji će pokriti njihove milijarde eura zarade je bezobrazno i bahato, zaključio je Celakoski