MARAS PROTIV POLITIZACIJE

'Izmjenom zakona reformirat ćemo HGK'

05.03.2014 u 20:05

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je danas izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) radi reformiranja Komore i izbjegavanja njene politizacije, ustvrdivši kako je očito da se politika umiješala u izbor novog predsjednika HGK

'Vlada tu može napraviti određene poteze, a jedan je izmjena zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), što će biti predloženo u skoro vrijeme pa će se vidjeti u kojem ćemo smjeru osigurati da se Komora reformira i da na neki način krenemo prema dobrovoljnom članstvu', izjavio je ministar Maras novinarima u Split.

Na upit što će novoga donijeti izmjene tog zakona, kazao je kako je bitno da se HGK organizira na transparentan način te da reprezentativnost članova bude osigurana u samoj Skupštini komore.

'Sadašnja Skupština HGK-a birana je po vrlo netransparentnom ključu i odabrana je prije nekoliko godina na način da neki članovi Skupštine više uopće nisu gospodarstvenici, a mnogo je njih pod istražnim postupcima', rekao je Maras.

Smatra pogrešnim što se nije išlo na imenovanje nove Skupštine HGK-a te da onda nova Skupština bira predsjednika.

'U tom slučaju izbjegli bismo opet ovakvu, po meni, politizaciju Skupštine', rekao je ministar Maras komentirajući nedavni izbor Luke Burilovića za predsjednika HGK.

Kritizirao je komentare HDZ-ovih dužnosnika da je Burilović na čelo HGK došao kao gospodarstvenik. Po tumačenju ministra Marasa, znakovito je kako se za vrijeme HDZ-ove vlade postajalo gospodarstvenik, upravo u slučaju Burilovića.

"On (Burilović) je bio pomoćnik ministra poljoprivrede (od 2004. do 2006.) u ministarstvu koje dodjeljuje kvote za šećerane, a nakon toga postaje član Uprave Sladorane (u Županji), a potom i predsjednik Uprave te tvrtke", kazao je Maras dodavši kako se iz tog primjera vidi koliko tu ima politike, a ne gospodarstva.

Osim toga Burilović je, naveo je Maras, osam ili deset godina bio zamjenik načelnika općine Nijemci, a to su reference koje 'vrlo jasno sugeriraju da se radi o političkoj osobi, a ne o gospodarstveniku'.

'Mi u hrvatskoj vladi nismo htjeli da se politika ponovno miješa u HGK, ali očito je da se ovaj put umiješala', ustvrdio je.

Po tvrdnjama ministra Marasa na čelu HGK je "opet čovjek koji se bavi politikom i koji očito želi političku afirmaciju ostvariti preko HGK".

Upitan za komentar rebalansa proračuna, ministar Maras je kazao kako je rebalans napravljen onako kako je i najavljivano - štednjom i povećanjem prihoda.

'Više od sedam milijardi kuna je manji deficit i to je ono što nam treba kako bi izišli iz zone prekomjernog deficita u tri godine zajedno u komunikaciji sa Europskom komisijom', istaknuo je.