odbor za ustav

Izmjene Poslovnika: Većina oporbenih amandmana odbijena, SDP i HDZ ipak idu u pregovore

13.03.2018 u 09:32

Bionic
Reading

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljao je o izmjenama Poslovnika Sabora, točnije o više od 500 amandmana koje su oporbeni zastupnici podnijeli nezadovoljni prijedlogom vladajućih koji žele ograničiti mogućnost za repliciranje i traženje stanki tijekom saborskih rasprava

Vladajući su danas redom odbili većinu oporbenih amandmana,  a o ostatku će amandmana raspravljati u četvrtak kada će se nastaviti sjednica Odbora za Ustav.

Iako je na prijedlog Poslovnika bilo predloženo 522 amandmana, na prijedlog predsjednik Odbora Željka Reinera o 'tehničkim' amandmanima raspravljalo se zbirno.

Višesatna rasprava u pojedinim je trenucima bila i živahna, a u jednom trenutku došlo je do trzavica između Branka Bačića i Gordana Marasa.

Naime, Bačić je predložio da se glasa nakon rasprave o svim amandmanima, a oporba je zaključila da je predložio jer je odbor na 5 min ostao bez kvoruma.

‘Oporbeni članovi su vam vani ispred vrata da bi pokazali apsurd ove rasprave’, kazao je Maras.

Na to su reagirali vladajući članovi odbora, a najglasniji je bio Bačić. ‘Smiješan si Maras’, poručio je Bačić na stalne upadice SDP-ovog zastupnika.

‘Ti si smiješan’, odbrusio je Maras, na što ga je predsjednik odbora Željko Reiner upozorio da će ga izbaciti ako nastavi.

  • +9
Odbor za Ustav raspravlja o 522 amandmana na Poslovnik Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Gotovo sve amandmane oporbe vladajući su odbacili, pa i one Mostove kojima je traženo da se ne ukida mogućnost stanke ujutro. Naime, vladajući predlažu da se stanke može tražiti samo od 13 do 14:15.

‘Mi ćemo kreirati teme i govorit će se samo ono što želi Plenković. I to je poruka koju ste htjeli poslati’, poručio je Mostov Nikola Grmoja.

Čuo sam da je to bila Macanova ideja, rekao je Maras. ‘Neka se to zove Macanova stanka’, dodao je Maras.

O nekim amandmanima odbor se još nije izjašnjavao, a među njima je i onima kojim SDP traži da se oporbi omogući da utječe na dnevni red, odnosno da 20 oporbenih zastupnika nakon mjesec dana od uvrštenja  neke točke na dnevni red može nju staviti na raspravu. SDP i HDZ još će se dogovarati i oko članka koji omogućava duže vrijeme za prijavu rasprave, ali i onima kojima se regulira trajanje replike.

SDP-u je danas ipak prihvaćen amandman kojim je predloženo da na izlaganje klubova zastupnika nema replike.

Nakon što su odbijeni gotovo svi mostovi amandmani Nikola Grmoja kazao je kako je sada jasno da vladajući žele onemogućiti oporbu, a posebice Most da otvaraju teme.

Pri tom je Mostu trn u oku odredba kojom se stanke stavljaju u vrijeme od 13 do 14:15.

'Sve su to obične floskule, ne guši se pravo oporbe. samo želimo raspravu učiniti dinamičnijom. Osnovna svrha Sabora je donošenje zakona, a oporba želi li izreći neki svoj stav može sazvati i tiskovnu konferenciju', poručio je Bačić nakon sjednice odbora.