SARKOZYJEVA KAMPANJA

'Između naroda i vlasti previše je posrednika!'

18.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Kada je u izravnom televizijskom prijenosu na kanalu TF1 i službeno najavio svoju kandidaturu za predsjednika Francuske, Nicolas Sarkozy objasnio je domaćoj i široj javnosti da je njegova ambicija za drugim mandatom zapravo stvar nužnosti, posluživši se prigodno slikom o 'kapetanu koji ne napušta brod usred oluje'. Da se njegova metafora ne može svesti tek na puki retorički ukras, dokazao je tijekom noći sa srijede na četvrtak kada je, ovoga puta na Twitteru, obznanio oficijelni slogan i plakat kampanje

Plakat prikazuje predsjednika, veoma spokojnog izraza lica, na pozadini morske pučine u izlazak sunca, dok je slogan kratak i jezgrovit te glasi 'La France Forte' (Snažna Francuska).

Francuska javnost nije ostala bez reakcije na predsjednikov vizualni istup te si je dala truda i istražila njegov novi marketinški potez.

Rezultati zasad ne ukazuju na posebno originalni pristup brojnih predsjednikovih savjetnika. Naime, slogan je skoro pa direktna preslika slogana Valéryja Giscarda d'Estainga, predsjednika od 1974. do 1981., koji je svojevremeno glasio: 'Potrebna je snažna Francuska.'

Jednako tako, predsjednikov izraz lica, zagledan u daljinu, neodoljivo podsjeća na onaj bivšeg socijalističkog predsjednika Françoisa Mitteranda.

No vjerojatno najzanimljiviji detalj koji se tijekom dana otkrio jest da fotografija idilične morske pučine s plakata nije nastala u Francuskoj, već u Grčkoj. Kupljena je kod agencije Tetra Images, a službeni joj naziv, u čemu ironijski podtekst zaista ne treba posebno isticati, glasi 'Grčka. Oblaci nad Egejskim morem'.

No sve i da se zanemari generički vizualni identitet kampanje, koji zapravo samo prepakirava predsjedničke kampanje iz prošlosti, možda je važnije zamijetiti ton kojim je Sarkozy započeo prvi službeni dan kampanje, a koji bi se najkraće mogao sumirati kao svađalačko-populistički. U obilasku grada Annecyja obrušio se na svog glavnog konkurenta, socijalističkog kandidata Françoisa Hollandea za kojim zaostaje u anketama, optuživši ga, ni manje ni više, da 'laže dan i noć' i da se izdaje za liberala u stranim medijima, dok na domaćem terenu optužuje svijet financija.

U pravoj maniri 'narodskog' predsjednika izjavio je da između naroda i vlasti stoji previše posrednika, u obliku sindikata i političkih stranaka koji svi redom nastoje govoriti u ime naroda 'kao da on sam nije dovoljno pametan'. Naravno, potonja izjava skladno se uklapa u Sarkozyjevu svježe obznanjenu nakanu da raspiše referendume na temu statusa imigranata i nezaposlenih.

Hollandeov odgovor, u kojem poziva na dostojanstveni ton koji valja održati pred naletom 'falsifikacija' i 'manipulacija', čini se kao beznadan vapaj u kampanji kojoj, kako se čini, neće nedostajati niskih udaraca.