AL-ASADOVA UREDBA

Između dva napada u Siriji odobreno višestranačje

04.08.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad donio je u četvrtak uredbu kojom odobrava višestranačje u zemlji, čime je pristao na jedan od glavnih zahtjeva prosvjednog pokreta početog sredinom ožujka, izvijestila je službena sirijska agencija Sana

'Predsjednik Asad u četvrtak je donio predsjedničku uredbu o zakonu o strankama', javlja Sana.

Uredbom se utvrđuju uvjeti osnivanja i rada političkih stranaka koje mogu postojati uz stranku Baas koja je na vlasti od 1963. i po sirijskom ustavu uživa status 'vodeće u državi i u društvu'.

Sirijska vlada je 24. srpnja prihvatila nacrt zakona kojim se uvodi višestranačje, ali ovom uredbom on trenutačno stupa na snagu, ne čekajući glasovanje u parlamentu.

Nove stranke moraju poštovati opću deklaraciju o ljudskim pravima, ne temeljiti se na vjerskim ili plemenskim načelima i ne proizlaziti iz organizacije ili stranke izvan Sirije.

Isto tako, unutar njih neće smjeti djelovati nikakve javne ili tajne vojne i paravojne organizacije, a njihova načela, zadaće i izvori financiranja moraju biti jasno određeni, dodaje Sana.

Vijeće sigurnosti osudilo uporabu sile sirijskih vlasti

U svom prvom značajnijem stavu prema petomjesečnom ustanku u Siriji Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u srijedu osudilo kršenje ljudskih prava i uporabu sile protiv civila od strane sirijskih vlasti.

Sirijski susjed Libanon, gdje se osjeća snažan utjecaj Damaska, nije se suglasio s izjavom Vijeća sigurnosti koju je podržalo preostalih 14 članica.

Libanonski veleposlanik kazao je kako izjava čiji su nacrt izradile zapadne zemlje neće pomoći da se stanje poboljša. Izjave trebaju biti jednoglasne što zunači da je Libanon mogao blokirati ju, ali jednostavnim izdvajanjem svoje mišljenje dopustio je da bude usvojena.

Izjava koju je na zasjedanju Vijeća pročitao indijski veleposlanik Hardeep Singh Puri, predsjedavajući ovoga mjeseca, 'osuđuje rasprostranjeno kršenje ljudskih prava i uporabu sile protiv civila od strane sirijskih vlasti'.

Ovaj dokument koji je usuglašen nakon teških pregovora umjesto rezolucije Vijeća koju bi Zapad radije vidio, također poziva Damask da u cjelosti poštuje ljudska prava i svoje obveze prema međunarodnom pravu.

Vijeće je zatražilo "trenutni prestanak nasilja te pozvalo sve strane da deluju s krajnjom suzdržanošću te da se suzdrže od odmazdi uključujući i napade na državne institucije".

Ta fraza ustupak je Rusiji i drugim zemljama koje su zatražile uravnoteženu izjavu koja bi razdijelila krivnju na obje strane za nasilje u pobuni protiv predsjednika Bašara al-Asada.