OBITELJSKI LIJEČNICI vs. HZZO

'Izjave o naplati štete od participacija su neutemeljene'

17.03.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Izjavu v. d. ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizirepa o pokretanju postupka naplate štete koju su liječnici nenaplaćivanjem participacije navodno nanijeli budžetu HZZO-a, udruga Koordinacija hrvatske obiteljske medicine smatra lakomislenom i pravno neutemeljenom

Reagirajući na Strizirepovu izjavu da će HZZO, nakon što istraži štetu koju su proračunu nanijeli liječnici koji posljednja dva i pol mjeseca ne naplaćuju participaciju, pozvati spomenute liječnike da obeštete Zavod, milom ili silom, u udruzi liječnika obiteljske medicine istaknuli su da većina liječnika ne naplaćuje participaciju jer je riječ o nametnutoj administrativnoj obvezi HZZO-a, koja nema pravno utemeljenje.

'HZZO može sam naplatiti participaciju od pacijenata izdavanjem računa kao što radi za police dopunskog osiguranja. Nenaplaćivanjem participacije ne oštećujemo državni proračun, a v. d. ravnatelj Strizirep bi trebao znati je HZZO pravna osoba sa svojim proračunom. Dopunsko osiguranje je dio financijskog okvira HZZO-a, te sukladno tome HZZO ima podatke o korisnicima s dopunskim osiguranjem, te sam sebi može izvršiti naplatu. Za tako nešto se ne može teretiti liječnike', kazao je Mario Malnar, predsjednik Udruge KoHOM.

Malnar je također istaknuo da HZZO ne može kažnjavati liječnike koji odbijaju naplaćivati participaciju jer su postojeći podaci HZZO-a nepotpuni, budući da ne uzimaju u obzir brojna oslobađanja od plaćanja participacije. Osim toga, dodaje Malnar, HZZO financijskim kaznama oštećuje i osiguranike kojima je garantirana skrb jer liječnici ne mogu ostvariti nabavke svih lijekova i sredstava rada.

Pozivajući se na informacije da HZZO ne odobrava porast plaće od šest posto onima koji nisu potpisali aneks ugovora, Malnar poručuje da ugovaranje primarne zdravstvene zaštite neizbježno uključuje šestpostotno povećanje glavarina za rast plaća, koje iznosi 800 kuna za standardni tim sa 1.700 osiguranika. 'Za toliki je dio Zavod dužan poštovati odluku Vlade RH iz studenog 2006. Mi ćemo svim pravnim sredstvima potraživati ta sredstva jer nam ona pripadaju', poručio je Malnar.

U KoHOM-u su ponovili svoj poziv na razgovor u vezi sa svim problematičnim dijelovima 'reforme'. 'Razgovor i pregovaranje na načelima ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja jedan je od osnovnih ciljeva bez kojeg nema napretka u sustavu zdravstva', poručili su.