POLITIČARI I SVEĆENICI

Izgovori homofoba uhvaćenih u gay skandalima

04.09.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Često se govori da su najglasniji homofobi u javnosti zapravo latentni homoseksualci. Iako je riječ o generalizaciji, ima dovoljno primjera koji daju težinu toj tvrdnji, poput najnovijeg skandala u kojem se našao portorikanski konzervativni senator Roberto Arango, nakon što su na Grindru, aplikaciji dizajniranoj za gay muškarce, otkrivene njegove golišave fotografije

Profesor psihologije na Sveučilištu Georgia dr. Henry Adams 1986. godine osmislio je i proveo je eksperiment koji ga je učinio

poznatim diljem svijeta. Adamsa su zanimali psihološki korijeni homofobije i mržnje prema homoseksualcima, čime su se teorijski bavile i brojne njegove kolege, najčešće pristupajući temi preko psihoanalitičke teorije.

Adams se odlučio za praktičan pristup, te je okupio skupinu muškaraca koji su se izjasnili kao potpuni heteroseksualci, ali i teški homofobi, kojima se sve u vezi s homoseksualnošću gadi. Pridružio im je i heteroseksualne muškarce koji nemaju negativno mišljenje prema gayevima te im je svima puštao gay pornografiju.

Rezultati su pokazali da se tolerantni heteroseksualni muškarci uopće nisu seksualno uzbudili gledajući scene međumuškog seksa, dok su tvrdi homofobi reagirali svojim odjednom tvrdim penisima.

Ukratko, muškarci koji imaju agresivno negativne stavove u vezi homoseksualnosti imaju mnogo veću šansu seksualno se uzbuditi prizorima gay seksa, što govori da su moguće latentni homoseksualci koji nisu uspjeli prihvatiti sebe kakvima jesu.

Na gay stranici anusom dokazivao da mu je dijeta uspjela (?!)

U javnoj sferi u međuvremenu je bilo dosta takvih primjera, od kojih je najsvježiji slučaj portorikanskog konzervativnog senatora Roberta Aranga.

Liječenje homoseksualnog dječaka

Dotični se isticao po svojim antigay stavovima: kad je 2007. godine zakonodavna komisija počela razmatrati promjene koje bi omogućile civilno partnerstvo istospolnim parovima, Roberto Arango bio je najglasniji predvodnik protivnika.

Uz podršku vjerskih organizacija i Arangovo lobiranje, odustalo se od uvođenja civilnih partnerstva za istospolne parove, ali je zato ubrzo izglasan ustavni amandman u kojem se zabranjuje zakonsko priznavanje bilo kakvih veza koje ne uključuju jednog muškarca i jednu ženu. Arango je, naravno, glasao za to, kao i ostalih 19 članova senata (dvoje je glasalo protiv), ali je Donji dom blokirao takav zakon.

No, zato je 2009. Arango uspio kroz oba parlamentarna doma Puerto Rica progurati zakon koji gayevima i lezbijkama zabranjuje usvajanje djece. Također, u politiku se Roberto Arango uključio 2004, kao jedan od vođa reizbora Georgea W. Busha za predsjednika SAD-a, a u kampanji se istaknuo time što je protivnike nazivao 'pederčinama'.

Stoga zapravo i ne bi trebalo biti previše iznenađujuće što su mediji prošli tjedan na Grindru, aplikaciji dizajniranoj za gay muškarce, otkrili golišave fotografije homofobnog senatora.

Skandal je brzo eksplodirao i u američkim medijima, te je Arango podnio ostavku, optužujući svoje političke protivnike za zavjeru! Priznao je da je riječ o njegovim fotografijama, koje je sam postavio na Grindr, ali uz prilično smiješno objašnjenje: 'Znate, u zadnje vrijeme sam na dijeti. Kako sam gubio na težini, fotografirao sam se. Ne sjećam se da sam napravio tu konkretnu fotografiju sebe, ali neću ni reći da nisam. Da se sjećam da sam je napravio, rekao bih vam.'

Inače, fotografija koju Arango spominje prikazuje ga četveronoške, kako zainteresiranima na Grindru prezentira svoj anus!

Dobar provod 'gledanja kroz prozor'

Jednako uvjerljiv demanti medijima je ispričao i republikanski zastupnik iz Indijane Phil Hinkle nakon što se saznalo da je preko stranice za upoznavanje Craigslist dogovorio sastanak s 18-godišnjakom u hotelskoj sobi. U prepisci s mladićem Hinkle je napisao da želi 'dobar provod' te mu je platio 80 dolara da se sastanu.

No, kada je priča pukla u javnosti, političar koji se u svojoj karijeri često pozivao na Krista te je u braku sa ženom 41 godinu, lokalnim je medijima ponudio klimavo objašnjenje: 'Samo smo pričali, o bejzbolu i pogledu kroz prozor.'

Na rubu suza, Hinkle je novinarima rekao da 'ne zna zašto je to učinio' te da ga je 'Bog ošamario i upozorio da se zapita u što se upušta.

Na pitanje novinara je li možda gay, Hinkle je rekao da 'čvrsto nije', ali je odbio reći je li i prije aranžirao slične susrete. Iako ga je vodstvo Republikanske stranke u Indiani pozvalo na ostavku, Hinkle je to odbio i – uputio se na psihoterapiju kako bi 'saznao što se to događa u njegovoj glavi'.

Republikanci naletjeli na prerušene policajce

Bob Allen

Da američki republikanci, inače poznati po tome da se protive bilo kakvim pravima LGBT osoba, imaju tendenciju biti razotkriveni kao ljubitelji mladića i gay seksa, odlično pokazuju i još dva primjera.

Bivši senator Larry Craig iz Idahoa tako je prije nekoliko godina uhićen u WC-u zbog snubljenja. Craig, koji je glasao protiv svakog zakona u kojem se tražila zakonska zaštita LGBT osoba, cijelu je stvar proglasio nesporazumom. Naime, policajac u civilu je pogrešno protumačio njegovo ponašanje jer Craig, kako je kazao, ima 'široke noge', pa se eto činilo da nudi stražnjicu, a on je samo mokrio.

Problema s policijom i javnim WC-om imao je i republikanac s Floride Bob Allen, koji je uhapšen nakon što je prerušenom policajcu ponudio 20 dolara za oralni seks. Ne zato što je možda homoseksualac, nego zato što se uplašio za vlastitu sigurnost, objasnio je kasnije Allen: 'On je bio nabildan crnac, a u blizini su sve bili crnci, pa nisam htio postati samo još jedna statistika.'

Ukratko, bolje je biti rasist nego se suočiti s vlastitom homoseksualnošću, smatrao je Allen, koji je poricao i da je ušao u WC kabinu u kojoj je bio tamnoputi policajac te mu ponudio da će ga oralno zadovoljiti.

'Bolje biti narkoman nego gay'

Ted Haggard

Ipak, koliko god homofobni političari imali problema s dečkima i javnim toaletima, slične muke muče i religiozne predstavnike. Najpoznatiji je slučaj pastora fundamentalističke megacrkve Teda Haggarda, koji je u američkoj javnosti bio poznat kao veliki Bushov podržavatelj, kao i glasan protivnik homoseksualaca te čak i predsjednik Nacionalne organizacije evangelista.

Nakon što je Mike Jones, muška prostitutka, razotkrio da mu je Haggard bio klijent, pastor se u javnosti obranio na sljedeći način: 'Nazvao sam ga da kupim drogu, koju sam onda bacio. Bio sam u iskušenju, ali je nisam uzeo.'

Droga koju Haggard spominje je metamfetamin, poznat kao crystal meth, inače vrlo opasan i adiktivan opijat, pa se Haggardovo objašnjenje uklapa u stav da je bolje biti narkoman nego gay. Doduše, pastoru Haggardu nitko nije povjerovao, te je smijenjen sa svih dužnosti i odbačen od svoje pastve. O njemu je snimljen i dokumentarac u produkciji HBO-a, a sada glumi u reality šouu o samom sebi. I dalje tvrdi da nije homoseksualac, naravno.

Nosač kofera s Rentboya

Među kršćanskim aktivistima koji se ističu u svojim homofobnim stavovima, jedan od najpoznatijih bio je George Rekers. On je napisao i nekoliko knjiga u kojima zagovara liječenje homoseksualnosti, što je pokušao provesti u praksi. Rezultat je bio

George Rekers

samoubojstvo Kirka Murphyja, dječaka kojeg je Rekers sedamdesetih 'liječio' zato što se volio igrati barbikama.

Rekers, koji uz diplomu iz psihologije radi i kao baptistički svećenik, godinama je glumio stručnog svjedoka na raznim suđenjima i raspravama o homoseksualnosti. Sve dok prošle godine novine iz Miamija nisu uhvatile kako se s desetodnevnog odmora u Španjolskoj vraća u pratnji vrlo lijepog mladića.

Čudni par je odmah i fotografiran, a uskoro se ispostavilo da je Rekers mladića unajmio preko seks-portala Rentboy.
U svom profilu na toj stranici mladić, koji radi kao muška prostitutka, opisao je da ima 'glatku, slatku i usku guzu', kao i 'savršen veliki penis', što se čini kao važne kvalifikacije za posao nositelja prtljage.

Ovako je homofob George Rekers objasnio otkud on na desetodnevnom odmoru u Španjolskoj sa spomenutim mladićem: 'Nedavno sam imao operaciju leđa. Ne mogu podizati prtljagu i zato sam ga unajmio.' Rekers je vjerojatno prva osoba koja je nosača išla potražiti na stranici Rentboy, no njegovo objašnjenje je još manje uvjerljivo s obzirom na objavljene fotografije njega i mladića, na kojima se jasno vidi da baš Rekers vuče sve kofere!