VESNA PUSIĆ KOD STANKOVIĆA

'Izgleda da politika privlači arogantne ljude'

03.04.2011 u 15:52

Bionic
Reading

Vesna Pusić gostovala je u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2' autora Aleksandra Stankovića gdje je priznala da u slučaju pobjede 'kukuriku koalicije' na idućim parlamentarnim izborima sebe vidi u novoj vladi jedino kao ministricu vanjskih poslova

U druge se stvari ne razumije pa se u njih ni ne želi miješati, rekla je. Također je odbacila primjedbu da je njen motiv zbog kojeg se glasno zalaže da Hrvatska uđe u Europsku uniju plan da se nakon toga smjesti u udobnu fotelju neke od europskih institucija.

Pusić je izrazila nadu da HDZ neće mijenjati izborne jedinice pred same izbore, ali ako bude morala, europskim kolegama će reći ono što je prema njenom mišljenju istina. Smatra da 'HDZ mijenja zakon mimo ustavnog zakona'.

O skoroj presudi Anti Gotovini kazala je da je najvažnije reći da će presuda biti nepravomoćna i to neće biti kraj procesa, kakva god ona bila. 'I to je važno za sve koji se misle na neki način okoristiti situacijom', poručila je Pusić.

Na pitanje o desnim ekstremističkim organizacijama u Hrvatskoj i njihovoj mogućnosti da destabiliziraju zemlju, odgovorila je da takvo što ne postoji u toj mjeri, ali i da to nije tema na koju treba odmahnuti rukom. 'Sigurno je da postoje grupacije kojima je u interesu da u najmanju ruku što kasnije uđemo u Europsku uniju jer lov u mutnom u tim uvjetima neće biti nemoguć, ali će biti teži', pojasnila je Pusić.

Odgovarajući na pitanje koje su premijerske kvalitete Zorana Milanovića, rekla je da je on inteligentan i obrazovan čovjek i to je važno za politiku.

Spomenuvši da se predsjedniku SDP-a spočitava arogancija, Stanković je citirao i Ivana Jakovčića koji je svojedobno rekao da 'čovjek koji aspirira biti premijer ne bi trebao biti arogantan - to se može sviđati njegovoj supruzi, ali ako se većini ne sviđa, to bi trebao izbaciti iz vlastitog načina komunikacije'.

'Čovjek koji ne može podnijeti aroganciju ne bi trebao biti u politici', odgovorila je Pusić, a Stanković je podsjetio da Jakovčić nije mislio na sebe, nego na javnost.

'To je u politici dosta prošireno. Vjerojatno privlači takve ljude', ponudila je drugi odgovor Pusić.

Pojasnila je da smatra da je to na neki način jedan oblik samoobrane političara jer su stalno izloženi pogledu javnosti, posebno onih koji su dugo u politici. Tu se povuklo i pitanje Radimira Čačića koji je dugo u politici i također ima problem s arogancijom.

Stankovića je zanimalo koliko je oportuno za HNS isticanje njegove kandidature za potpredsjednika Vlade, kad se protiv njega vodi sudski proces.

'Mi se moramo pripremati kao da će sve biti u redu', rekla je Pusić koja je nevoljko priznala da je to jedan od problema na leđima stranke

'Naravno da nije sretna pozicija. Bilo bi 100 puta bolje da toga nema i da se slobodno o tome može razgovarati', smatra predsjednica HNS-a. Ona smatra da bi Čačić za eventualnu buduću vladu bio vrlo dragocjen jer nemamo puno ljudi koji su u stanju tako razumjeti gospodarski segment. Pusić je također odgovorila i na pitanje o prosvjedima pred stanovima političara, objasnivši da su neugodni, ali legitimni. Ponovo je također istaknula da hrvatska nema vanjsku politiku. Također je otkrila i jednu sitnicu iz privatnog života, a to je da se bavi jogom i vježba svakoga jutra.