Kriza u BiH

Izetbegović optužio Dodika da provodi državni udar

14.02.2020 u 11:27

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prijetnjama blokadom vlasti pokušava provesti "tihi državni udar", objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz"

Izetbegović je istodobno HDZ-u BiH poručio kako priklanjanjem Dodiku u sadašnjoj krizi sigurno neće dobiti izmjene izbornog zakona kakve očekuje.

U intervjuu ovom listu čelnik vladajuće bošnjačke stranke je ocijenio kako Dodikovo ponašanje uvodi BiH u novu krizu s neizvjesnim ishodom i trajanjem.

Ranije ovog tjedna Dodik i vlasti Republike Srpske najavili su kako dužnosnici srpske nacionalnosti u tijelima državne vlasti neće sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka sve dok se ne promijeni sadašnji ustroj Ustavnog suda BiH i iz njega ne eliminira troje stranih sudaca.

Takva reakcija iz Banje Luke uslijedila je nakon što je Ustavni sud presudio da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro ne može biti vlasništvo entiteta nego isključivo države.

"Ustavni sud je po prizivu skupine zastupnika u Narodnoj skupštini RS zaustavio pokušaj otimačine zemlje povratnika. Režim u tom entitetu ne poštuje odluke Ustavnoga suda, dapače od nas ultimativno traži da promijenimo sastav Ustavnog suda kako se slične otimačine ubuduće ne bi mogle spriječiti. Upuštaju se u nezakonite blokade rada državnih institucija", kazao je Izetbegović.

Upozorio je kako to predstavlja "pokušaj tihog državnog udara".

Djelomičnu krivnju za takvo stanje Izetbegović je prebacio i na međunarodnu zajednicu te na Tužiteljstvo BiH jer do sada nisu reagirali na slične ucjene i ultimatume te nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

"Upravo njihova neodlučnost, ziheraštvo i kukavičluk su ohrabrili ovako štetno i bahato ponašanje. Flagrantno, nedvojbeno i drsko suprostavljanje, pa i izrugivanje presudama Ustavnoga suda BiH i autoritetu Ureda visokog predstavnika (OHR) prošlo je bez sankcija i pravoga odgovora i to nas je dovelo u ovu situaciju", ocijenio je Izetbegović.

Predsjednik SDA također je poručio kako „patriotski blok" stranaka, kojega uz SDA čine Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, može zaustaviti nasrtaje na državu.

„Ukoliko OHR i Tužiteljstvo BiH ponovno pobjegnu od odgovornosti morat ćemo biti spremni na dugotrajnu krizu koja će, nažalost, iscrpljivati zemlju, ali će u konačnici najviše koštati one koji ovakve krize uporno izazivaju. Neće doći do raspada BiH, koji priželjkuju, nećemo pristati na ultimatume i slabljenje državnih institucija", poručio je čelnik SDA.

Izetbegović je pozvao HDZ BiH da se konačno očituje i izabere jedan od dva moguća puta, odnosno da "stane uz probosanske snage" i zajedno s njima i međunarodnom zajednicom stabilizira prilike u BiH ili da krene pravcem suradnje s onima koji generiraju krizu u uvjerenju da će izvršiti pritisak i prisiliti "patriotski blok" da popusti HDZ-u BiH kroz izmjene izbornog zakona.

„Takav pristup može samo suziti prostor za dogovor i kompromis i nadam se da HDZ BiH neće krenuti u tom smjeru. Priklanjanjem HDZ BiH probosanskim snagama snažno bi se relaksirali odnosi između Hrvata i Bošnjaka i otvorio prostor za hrabrije kompromise“, poručio je Bakir Izetbegović.

On je ovu poruku poslao nakon što su Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović, na sastanku održanom u četvrtak, potvrdili kako dijele ista stajališta o nužnosti izmjena ustroja Ustavnog suda, ali i izbornog zakona.