rješenje krize

Izetbegović: Ili kompromis ili neće biti nove vlasti u BiH

14.10.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Rješenje krize vlasti u Bosni i Hercegovini moguće je u idućih nekoliko tjedna pod uvjetom da postoji spremnost za kompromis, no ukoliko toga nema neće uskoro ni biti novog Vijeća ministara, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

Nakon što je Vijeće za vanjske poslove Europske unije još jednom pozvalo na hitnu i neodgodivu uspostavu vlasti u BiH, na temelju rezultata izbora provedenih još u listopadu 2018., Izetbegović je u intervjuu kojega je objavio portal Faktor kazao kako je s njegovog stajališta to moguće ukoliko potencijalni partneri, odnosno njegova SDA te HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), potvrde da će se nastaviti reforme važne za približavanje NATO-u, ali da članstva u Alijansi neće biti dok se o tome ne postigne konsenzus unutar BiH.

"Ukoliko i ovo bude odbijeno formiranje novog saziva Vijeća ministara u ovom mandatu će postati potpuno neizvjesno", kazao je Izetbegović koji se zalaže za približavanje BiH NATO-u, dok se Dodik tome odlučno protivi.

Izteegović misli kako bi, bez obzira na izostanak dogovora o novoj izvršnoj vlasti, parlament BiH morao raditi te da je blokada tog tijela, koju je nametnuo SNSD, nezakonita i protuustavna. Najavio je kako bi stoga SDA mogla tražiti intervenciju Ureda visokog predstavnika (OHR) ali i Tužiteljstva BiH.

Na pitanje o zahtjevima HDZ BiH da se prije uspostave nove vlasti u Federaciji BiH riješi problem manjkavosti u izbornom zakonu, Izetbegović je ustvrdio kako je najveća hrvatska stranka "previsoko postavila ljestvicu i sad im je problem da je spuste".

Bojim se da će prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koje kane (HDZ) predstaviti koalicijskim partnerima i javnosti ovih dana, ponovo biti u koliziji s obvezujućim dokumentima EU-a, poput Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, a time i neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke, kazao je Izetbegović.

"HDZ nakon toga može kroz cijeli mandat nastaviti sa blokadom uspostavljanja nove strukture vlasti u Federaciji BiH i podrškom SNSD-u u blokadi formiranja i rada parlamenta BiH, ali to ničem dobrom neće voditi. Ignoriranje volje glasača, odnosno blokiranje volje pretežite većine političkih faktora u BiH neupitno će ujediniti tu većinu i prisiliti je da krene u trajno razbijanje takvih blokada već na izborima 2022.", kazao je Izetbegović po prvi puta najavljujući neku novu veliku bošnjačku koaliciju koja bi se pojavila na idućim općim izborima.