RATNI ZLOČINI

Izetbegović: Bošnjaci, prihvatite potrebu za isprikom!

04.11.2010 u 14:02

Bionic
Reading

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao je svoje sunarodnjake da prihvate potrebu za isprikom nedužnim žrtvama zločina proteklog rata, čiji su počinitelji na svim stranama, pa tako i među Bošnjacima

'Bošnjaci se ne trebaju bojati istine, istina je njihova prednost, snaga i šansa', kazao je Izetbegović u intervjuu sarajevskom tjedniku Dani, koji se u četvrtak pojavio u prodaji.

Komentirajući negativna reagiranja u dijelu bošnjačke javnosti, koja su se pojavila nakon što se on u izjavi za beogradsku televiziju B92 proteklog vikenda ispričao zbog žrtava za koje su odgovorni pripadnici Armije BiH, Izetbegović je pojasnio da je njegova osobna isprika bila upućena stradalima i njihovim obiteljima, a nije se odnosila na države, zaraćene strane i narode.

Napominjući da je zločina na bošnjačkoj strani doista bilo, Izetbegović je podsjetio na slučaj liječnika Veljka Sladojevića iz Zenice, kojega su 1993. godine iz njegova stana odveli i ubili pripadnici Armije BiH, a njegove su kosti pronađene tek prije dva tjedna.

Na upit kani li se na sličan način kao u Beogradu ispričati i u Zagrebu, kazao je da nema potrebe zbog toga ići u glavni hrvatski grad.

'Nemam potrebe ići u Zagreb da bih kazao nešto što svaki normalan čovjek osjeća: žal zbog stradanja svakog ljudskog bića koje je nevino, bez krivnje, bilo izloženo nasilju i stradanju', kazao je Izetbegović, dodajući da je uvjeren da na sličan način razmišlja i većina drugih Bošnjaka.

Izetbegović je ipak upozorio da u BiH još ne postoje uvjeti za ispriku žrtvama rata iza koje bi stajala država i njezine institucije, jer ne postoji spremnost svih strana da se s tom istinom suoče i zatraže oprost.

'Zasad smo još daleko od takve spremnosti, jer vođe u Banjoj Luci i dalje niječu genocid u Srebrenici', podsjetio je Izetbegović.