TPORTAL DOZNAJE

Izdana dozvola, Split dobiva najviši neboder u Hrvatskoj

08.03.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Višemjesečna trakavica oko kompleksa nazvanog Westgate, dvaju nebodera u kojima će se osim upravne zgrade Splitske banke nalaziti hotel iz lanca Marriot, riješena je u korist investitora: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je mišljenje kojim se dozvoljava povećanje katnosti drugog tornja, pa je gradska uprava izdala dozvolu za novih deset katova. Split će tako dobiti neboder s 27 etaža visok preko stotinu metara, službeno najvišu građevinu u Hrvatskoj

Kompleks Westgate prije nešto više od godinu dana dobio je manji, 13-katni objekt u kojemu je svoje upravno sjedište smjestila Splitska banka, a odmah potom započela je i izgradnja većeg nebodera koji je po prvim planovima trebao imati 17 katova, koliko je do danas i izgrađeno.

Njegov investitor Josip Komar prije dvije godine zatražio je dodatnih deset katova i od tada traje loptanje s institucijama: najprije je bivši gradonačelnik Ivo Baldasar donio zaključak kojim se to odobrava, potom su njegovi urbanisti ipak odbili izdati dozvolu, zatim je Ministarstvo prostornog uređenja poništilo njihovo rješenje, pa su urbanisti drugi put napisali odbijenicu, da bi Ministarstvo u prosincu prošle godine poništilo i drugo rješenje te predmet vratilo na ponovno odlučivanje.

'Da ovaj put nismo izdali dozvolu, postojala je realna opasnost da investitor tuži Grad i traži naknadu štete', poručili su za tportal neslužbeno iz splitske gradske uprave.

Neobična situacija u kojoj su dva gradonačelnika - i Ivo Baldasar i Andro Krstulović Opara - skloni ovom ambicioznom projektu, dok njihovi činovnici istovremeno odbijaju izdati dozvolu, tako je napokon riješena mišljenjem Ministarstva i konačnom dozvolom za građenje, koja je ovog tjedna i postala pravomoćna.

  • +9
Westgate Izvor: Promo fotografije / Autor: Tonči Lučin

U suštini spora nalazilo se različito tumačenje pojmova poput 'urbanistički bonus' i 'koeficijent izgrađenosti'; jedna strana tvrdila je da se oni trebaju računati za svaki neboder posebno, a druga da se odnose na cijeli kompleks projektiran javnim natječajem i prihvaćen od gradonačelnika Željka Keruma i Ive Baldasara. Presudilo je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva.

Drugi neboder Westgatea je preprojektiran i prije četiri mjeseca dosegao je visinu od 17 katova, pa su radovi privremeno obustavljeni u iščekivanju nove građevinske dozvole. U međuvremenu je zagrebačka Tehnika kao izvođač radova zapala u poslovne probleme, no investitor Komar tvrdi da to neće biti problem jer je moguće i direktno plaćanje obavljenih radova njenim podizvođačima.

Kompleks smješten na prilazu samom centru Splita već je temeljito promijenio vizure ovog dijela grada i služi kao putokaz razvoja zone Kopilica, golemog prostora na kojemu će se u budućnosti smjestiti novi glavni željeznički i autobusni kolodvor - čije će tek završne stanice biti ostavljene na današnjoj lokaciji u Gradskoj luci. Komarova investicija procjenjuje se na ukupno 600 milijuna kuna, a turistički dio je financiran i sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Još prošle godine objavljeno je da će se u većem neboderu nalaziti prvi hrvatski hotel iz lanca Marriot.

'Ovo je i simbolična poruka da se kod nas može poslovati', kazao je za tportal investitor Josip Komar.

Nastavak građevinskih radova slijedi idućih dana i očekuje se da će neboder arhitekta Otta Barića, koji će nadvisiti zvonike zagrebačke katedrale izgrađene 1899. godine, biti dovršen krajem ove ili početkom iduće godine.