PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'Izbori su normalna stvar, a ne izvanredna situacija'

16.10.2010 u 21:32

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras u razgovoru za Dnevnik Nove TV kako je pismo Damira Polančeca politička bomba ali i istaknuo da u ovom trenutku Hrvatska nije ono što bi se možda moglo zaključiti - zemlja u izvanrednom stanju.

Na upit koje će posljedice za državu imati pismo Polančeca, Josipović je rekao kako će zasigurno otvoriti pitanje rasprave odgovornosti, u prvom redu političke, ali smatra to normalnim dijelom demokratskog života.

Na novinarsko pitanje zabrinjava li ga što je Polančec u tim razgovorima, kako navodi u izjavi, od HDZ-ovih dužnosnika dobio sugestije, poput 'spominji Sanadera', predsjednik Josipović je rekao da - ako je to točno - to ima vrlo ozbiljne političke konotacije u smislu političkog utjecaja na pravosuđe. Smatra da je slučaj objavljivanja pisma političko pitanje, a hoće li dobiti pravosudnu dimenziju treba vidjeti.

Upitan je li bilo pametno ljudima iz vlasti da se susreću s Polančecom, Josipović je rekao da takve susrete treba s velikim oprezom održavati. Kazao je da od njega ni Polančec ni bivši premijer Ivo Sanader nisu tražili da ih primi.

Nije želio govoriti o kaznenoj odgovornosti Sanadera, ustvrdivši da je to stvar pravosuđa ako bude postupka, i stvar glasača ako bude novih izbora.

Osvrnuvši se na, kako ih je nazvao "kalkulacije" o tome hoće li Vlada pasti, Josipović je rekao da je to dio parlamentarne situacije.

"Ako Vlada i padne, sada o tome ne govore u prilog odnosi u parlamentu, ali čak i kada bi se to dogodilo mislim da to treba shvatiti kao normalni dio političkog života, i to ne bi bila izvanredna situacija zbog koje bi dovodili u pitanje hrvatski put u EU i napredak na različitim područjima", kazao je.

Vezano uz parlamentarne izbore, Josipović je rekao da su izbori normalni demokratski proces i ne bi smjeli zaustaviti zemlju. "Pitanje redovitih ili izvanrednih izbora u prvom redu ovisi o parlamentarnoj situaciji i to ne treba zaboraviti", naglasio je predsjednik Josipović.

Drago mu je, kaže, što pravosuđe bez obzira na stranačku pripadnost reagira prema svakome prema kome postoji sumnja da je počinio kazneno djelo.