JOSIPOVIĆ PORUČIO

'Izbori odmah ako u lipnju ne završe pregovori s EU'

04.04.2011 u 07:34

Bionic
Reading

Ne završe li se u lipnju pregovori s EU, ponovno se otvara pitanje datuma izbora. U tom slučaju, na izbore se ne bi smjelo čekati do početka zime, već bi ih trebalo raspisati odmah i prepustiti novoj vladi dovršetak pregovora i raspisivanje referenduma za EU, kazao je predsjednik Republike dr. Ivo Josipović u razgovoru za Večernji list

Josipović je u intervjuu za Večernji list kritizirao Vladu zbog nevjerodostojnih biračkih popisa i nereda u izbornom zakonodavstvu. Hrvatima u BiH savjetovao je pregovore i razgovore kao efikasniji oblik borbe od bojkota, a onima koji ga kritiziraju zbog dijaloga s Miloradom Dodikom poručio je da se miješaju u unutarnje stvari BiH.

Na pitanje smatra li prekrajanje izbornih jedinica u Hrvatskoj nužnim potezom ili predizbornim inženjeringom, Josipović je rekao kako se tu vidi postojanje dvaju problema. 'Jedan se odnosi na to je li istekao rok u kojemu je moguće mijenjati izborno zakonodavstvo i spadaju li odredbe o izbornim jedinicama u korpus izbornog zakonodavstva koje se ne može mijenjati zbog Ustava i dobrih demokratskih običaja. Nisam siguran da je, nakon toliko vremena od proteklih izbora, nakon što se nisu korigirali izborni propisi, politički mudro mijenjati zakonodavstvo', kazao je.

Istaknuo je kako će posebno biti teško prihvatljivo ako promjene budu prepoznate kao izborni inženjering. 'Činjenica da imamo nevjerodostojne popise birača sigurno govori protiv promjena izbornih jedinica. Naime, legitimno je upitati se može li se duh odluke Ustavnog suda o potrebi usklađivanja veličina izbornih jedinica uopće ostvariti ako temelj usklađivanja, popis birača, nije vjerodostojan.'

Upitao se zašto se gotovo četiri godine od prošlih izbora čekalo s promjenama u izbornom zakonodavstvu. 'Prošli su izbori pokazali mnoge slabosti izbornog sustava te je usklađivanje veličine izbornih jedinica tek jedno od poboljšanja koje treba učiniti. Ali sada je prerano ocjenjivati promjene koje se tek navješćuju i koje ni ja, a ni drugi još nismo ni vidjeli', napomenuo je predsjednik RH.

Na pitanje što će se dogoditi ako Ustavni sud ukine izmjene Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, Josipović je rekao kako pretpostavlja da bi Ustavni sud, ako zaista donese odluku koju se u pitanju nagovještava, dao neke upute o načinu provođenja izbora. 'Vjerojatno takve da se izbori provedu po dosadašnjem sustavu izbora zastupnika nacionalnih manjina. Ali možda su moguća i druga rješenja. Ne bih detaljnije, pustimo Ustavni sud da odluči', zaključio je.