POLITIČKI PRITISCI

Izbor direktora u Holdingu odgođen za jesen

27.07.2010 u 14:18

Bionic
Reading

'Izbor i imenovanje direktora za osamnaest podružnica Zagrebačkog holdinga, kao i za sve tvrtke koje posluju u sklopu ZGH (Arena Zagreb, Plinara…), odgođeni su do konca kolovoza, odnosno početka rujna', kazao je predsjednik Uprave te tvrtke Ivo Čović

Je li izbor odgođen zbog pritisaka politike i međustranačke podjele fotelja po podružnicama ili nečeg drugog, Čović nije odgovorio, ali je istaknuo da je 'za neke podružnice obavljen uži izbor kandidata' te da među onima koji su 'u igri' ima i nekoliko njemu poznatih imena iz svijeta biznisa, ali da većina kandidata dolazi iz ZGH.

Ono što je poznato jest da će na mjesta u Upravi doći Damir Novinić s HRT-a i Alenka Kočiša Čičin Šain koja bi svoj posao trebala obavljati honorarno. Njihov dolazak, iako je davno dogovoren, malo se otegnuo, ali po svoj prilici trebali bi dočekati jesen na adresi u Vukovarskoj.

Čović je izvijestio novinare i da je sa sindikalnim predstavnicima obavljena još jedna runda pregovora oko smanjenja prava iz kolektivnog ugovora, uz dodatak da se razgovaralo i o smanjenju broja zaposlenih za deset posto, čime bi se godišnje uštedjelo 180 milijuna kuna.

Koji će se kriteriji zauzeti pri zbrinjavanju viška zaposlenih, kao i hoće li rezanje viškova biti linearno, za to prvi čovjek Uprave nije imao pripremljen odgovor. No zato je uvjerenja da će se sa sindikatima ipak dogovoriti.

'Lani smo vrlo brzo postigli dogovor o nepovećanju plaća premda je kolektivni ugovor to jamčio zaposlenicima. Treba naglasiti da ćemo sve preostale obaveze za ovu godinu poštovati do kraja, a za 2011. godinu kolektivni ugovor dobit će aneks', pojasnio je Čović

Upitan što će postaviti kao ciljeve pred nove direktore, koji će biti izabrani na period od četiri godine, Čović je rekao 'da je to jedan od problema jer u starim ugovorima koje su direktori imali to nije bilo definirano' te bi, prema njegovom mišljenju, o tome 'valjalo razmisliti na tragu Vladinog nacrta Nacionalnog standarda za individualne menadžerske ugovore i Kodeksa korporativnog upravljanja javnim poduzećima i ustanovama'.

Kako će se reorganizirati ZGH, jer su sve glasnije najave da bi neke podružnice mogle, poput Gradske plinare, biti zaseban dio, ali i dalje u sastavu ZGH, predsjednik Uprave pojasnio je da 'idealnog sustava Holdinga nema, jer da on postoji, onda bi i München i Beč imali isti'.

'Još uvijek se razmatraju sve opcije', zaključio je Čović.