RATNI ZLOČINI

Izbjegli Srbi traže od Federice Mogherini da pritisne Hrvatsku

27.01.2015 u 13:46

Bionic
Reading

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji apelirala je na visoku povjerenicu Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini da upozori Hrvatsku da treba što ranije ispuniti svoje međunarodne obaveze i osigurati učinkovit sustav kažnjavanja nalogodavaca i počinitelja ratnih zločina neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti

Koalicija smatra da niz činjenica potvrđuje da su u hrvatskom pravosuđu i dalje na snazi dvostruki standardi, izvještava Tanjug.

'Odluka Zagrebačkog državnog odvjetništva da podigne dvije optužnice protiv bivših pripadnika hrvatske policije Željka Sačića i Franje Drlje zbog ratnog zločina počinjenih nakon hrvatske akcije 'Oluja' na teritoriju Krajine, donesena je pod pritiskom vanjskih faktora, a ne zbog jačanja svijesti u Hrvatskoj o nužnosti kažnjavanja odgovornih za ratne zločine', priopćila je Koalicija, prenosi B92

Podsjećajući da se Hrvatska potpisivanjem Ugovora o pristupanju s EU-om obavezala da će, između ostalog, procesuirati krivce za ratne zločine, iz Koalicije tvrde da, nažalost, od toga nije bilo gotovo ništa u prethodne tri godine. Kako kažu, to potvrđuje i podatak DORH-a da su 31. prosinca 2013. godine osuđena 44 pripadnika Hrvatske vojske ili policije ili svega 7,2 posto od ukupno 608 osuđenih osoba od kojih su velika većina Srbi.

U Koaliciji smatraju i da se suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj protiv pripadnika hrvatske vojske i policije pretvaraju 'u traženje olakšavajućih okolnosti, a ne utvrđivanje istine' te da zbog toga većina osuđenih Hrvata za zločine nad Srbima dobiva minimalne kazne. S druge strane, hrvatsko pravosuđe, kada su u pitanju Srbi, izriče maksimalne ili velike kazne za ratne zločine, navodi se u priopćenju Koalicije udruženja izbjeglica čiji je predsjednik Miodrag Linta.