Vesela Šokadija iz Gundinaca

Izbacili gay članove KUD-a jer su se 'grlili i zajedno fotografirali pred djecom'

22.08.2019 u 13:28

Bionic
Reading

“Sve je bilo podnošljivo dok se njih dvojica nisu počeli nedolično ponašati - u autobusu se pred djecom i ostalim članovima grliti, stiskati, priljubljeno fotografirati te neprestano sve to prenositi na društvenim mrežama”, dio je očitovanja koje su iz KUD-a Vesela Šokadija iz Gundinaca poslali Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a kojim su pokušali opravdati svoju odluku da dvojici članova muške pjevačke skupine ovog KUD-a zbog njihove spolne orijentacije odluče uskratiti dolazak na probe i nastupe KUD-a

Riječ je o slučaju za koji je javnost doznala u ožujku ove godine, kada je 41-godišnjak iz Gundinaca koji se našao na homofobnom udaru manje skupine svojih sumještana odlučio o tome javno progovoriti. Od tada je prošlo pet mjeseci, ali slučaj se nije pomaknuo s mrtve točke, piše Jutarnji list.

On i njegov partner još od studenoga 2018. ne odlaze na probe muške pjevačke skupine, a Ministarstvo uprave još nije provelo nadzor nad radom KUD-a, što je od njih zatražila pravobraniteljica Ljubičić, koja je prethodno od KUD-a tražila da se članovima “osiguraju uvjeti u kojima mogu djelovati bez straha, neprijateljstva, poniženja i uvreda zbog svoje spolne orijentacije”.

Podsjetimo, dvojica članova Vesele Šokadije doživjela su 4. studenoga 2018. besraman i vulgaran verbalni napad na sastanku pjevačke skupine KUD-a, na kojem su svojim istupima prednjačila druga dvojica članova koji su inzistirali da se 41-godišnjaka iz Gundinaca i njegovog partnera izbaci iz KUD-a zbog njihove spolne orijentacije.

'Dvojica članova skupine odlučila su iz pjevačke skupine u kojoj sam bio dvije godine izbaciti mog partnera i mene, poručivši da oni neće biti dio skupine dok se ‘iz nje ne izbace pederi’, ispričao je u ožujku 41-godišnjak, koji je od tog 4. studenoga 2018., kada se dogodio sporni sastanak, bio prisiljen povući se iz javnosti, a zbog uvreda koje je doživio tada mu je i pozlilo, pa je završio na Hitnoj i od tada je na psihijatrijskoj terapiji.

Uzgred, riječ je o 100-postotnom invalidu zbog operacije srca i tumora koje je imao. Za pomoć se obratio pravobraniteljici, a slučaj je završio i na sudu, gdje se dvojici članova pjevačke skupine sudi zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Do sada je održano tek jedno ročište. Pravobraniteljica je, pak, od Ministarstva uprave zatražila nadzor nad radom KUD-a, jer su odbili postupiti po njezinom upozorenju i preporuci od 17. siječnja 2019., a nakon što je iz njihovog drugog očitovanja zaključila da se “diskriminatoran odnos prema pritužitelju nastavlja”.

“KUD nije poduzeo radnje u cilju suzbijanja diskriminacije već je dodatno potvrdio svoje prvotno stajalište, a sve zbog diskriminatornog odnosa prema njemu temeljem spolne orijentacije”, napisala je Ljubičić.