NEČASTIVI NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Izbačena Tipurićeva škola za menadžere

13.04.2010 u 15:39

Bionic
Reading

Novo vodstvo zagrebačkog Ekonomskog fakulteta nastavlja s čišćenjem nečistih poslova bivšeg dekana Darka Tipurića. Jutarnji list otkriva da je Melita Kovačević, vršiteljica dužnosti dekana Ekonomije, šezdesetorici profesora tog fakulteta nedavno zabranila izvođenje nastave na nadzorničkoj akademiji koju organizira Hrvatska udruga članova nadzornih i upravnih odbora (HUCNO) čiji je doživotni predsjednik bivši dekan Ekonomije Darko Tipurić. Jednako tako, ta se nastava do daljnjega ne smije izvoditi na Ekonomskom fakultetu

Ponosni su vlasnici Tipurićeva certifikata, među mnogima, postali i glavni protagonisti korupcijskih afera: Darko Marinac,Damir Polančec, Jurica Prskalo i Ivan Mravak. Na tečaju su bili i smijenjeni članovi Uprave HAC-a Željko Kljaković Gašpić, Darko Dvornik, Stjepan Tvrdinić i Željko Tomšić, ističe Jutarnji.

Darko Marinac i Ivan Mravak od 2007. do 2009. bili su i članovi Predsjedništva HUCNO-a. Ideja o skupoj edukaciji članova nadzornih odbora krenula je nakon što je Vlada najavila da će iz nadzornih odbora povući sve političare i taj posao prepustiti stručnjacima. Više profesora Ekonomskog fakulteta reklo nam je da neki od ponosnih vlasnika certifikata nisu bili ni na jednom predavanju, dok su se ispiti polagali uz večere ili na fakultetskom parkiralištu.

Tijekom Tipurićeva mandata na Ekonomiji se provodila edukacija za članove nadzornih i upravnih odbora. Program je bio ustrojen u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu i HUCNO-om, a odnosi između partnera regulirani su ugovorom. Tečaj je u tri godine prošlo oko 600 zaposlenika državnih i privatnih tvrtki, a svaki je od njih platio 18 tisuća kuna.

Posebno su darežljivi bili direktori javnih poduzeća (HEP-a i HAC-a) i Podravke koji su Tipuriću na edukaciju za nadzornike slali svoje djelatnike. Kako je riječ o unosnom biznisu, u HUCNO-u su neposredno nakon Tipurićeve smjene odlučili preuzeti stvar u svoje ruke: sami su raspisali natječaj za školovanje i upisali novu skupinu polaznika, a da o tome nisu obavijestili ekonomske fakultete u Zagrebu i Splitu.

Iako predsjednik HUCNO-a Daniele Divjanović tvrdi u izjavi za Jutarnji list da njihov novi poslovni potez nema veze s Tipurićevom smjenom, a novinari doznaju da je na sastanku u veljači na kojem je bila donesena odluka o samostalnom djelovanju bio i bivši dekan Tipurić.

'I ja imam informaciju da je Tipurić bio na tom sastanku i da su se neka od predavanja već održala', rekla je dekanica Melita Kovačević. Suradnju s HUCNO-om svojim je profesorima zabranio i dekan splitskog Ekonomskog fakulteta prof. dr. Branko Grčić koji najavljuje i pravne korake.