ODLAZAK BIVŠEG JUŽNOKOREJSKOG LIDERA

Izaslanstvo Sjeverne Koreje na pogrebu Kim Dae-junga

21.08.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja odala je veliku počast bivšem južnokorejskom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir Kim Dae-jungu, koji je umro u utorak u 85. godini, poslavši u petak visoko izaslanstvo u na pogreb u Seul

Izaslanstvo od šest visokih sjevernokorejskih dužnosnika, predvodi glavni tajnik Radničke stranke Kim Ki-nam, formalno drugi čovjek komunističkog režima. Taj posjet, smatran novom gestom smirivanja odnosa sjevera i juga, događa se nakon mjeseci napetosti između dviju zemalja.

Sjevernokorejsko izaslanstvo odmah se uputilo u parlament gdje se održava komemoracija. Ispred zgrade skupilo se nešto prosvjednika protiv sjevernokorejskog režima. Bivši južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung, koji je 2000. dobio Nobelovu nagradu za mir za svoje napore u uspostavi boljih odnosa s komunističkom Sjevernom Korejom, umro je u utorak u 85. godini.

Kim je u svojoj domovini poznat kao jedan od najuglednijih boraca za demokraciju, u zemlji kojom su desetljećima vladali autoritarni režimi. Bivši politički zatvorenik, u narodu poznat kao 'DJ' po svojim inicijalima, izabran je za južnokorejskog predsjednika 1997. godine, što je bila prva pobjeda nekog oporbenog kandidata na predsjedničkim izborima u povijesti zemlje.

U međunarodnoj javnosti Kim je bio najpoznatiji po svom rukovanju i zagrljaju sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-ilom u lipnju 2000. godine, na prvom povijesnom summitu čelnika dviju zemalja podijeljenog Korejskog poluotoka. Kim Dae-jungu bit će upriličen državni pogreb, tek drugi u južnokorejskoj povijesti, nakon pogreba bivšeg predsjednika i diktatora Park Chung Heea 1979. godine.