dan hrvatske vojske

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijence za poginule branitelje: Treba nam zajedništvo

28.05.2020 u 12:15

Bionic
Reading

U povodu Dana Hrvatske vojske i 29. obljetnice povijesnog postrojavanja pripadnika Zbora narodne garde (ZNG), izaslanstvo HDZ-a položilo je vijence i zapalilo svijeće za poginule hrvatske branitelje poručivši da zajedništvo koje je bilo tada, kao najveća snaga, treba biti i sada

'Budimo ponosni na to vrijeme. Imajmo snage i mudrosti nositi se s novim izazovima. Imajmo optimizma i hrabro kročimo u budućnost svjesni svega onog što smo učinili kako narod. Zajedništvo je bilo tada, a potrebno je i danas i to je naša najveća snaga', poručio je ministar branitelja Tomo Medved ispred nogometnog stadiona HNK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Medved je kazao da je sretan jer je koračao s ljudima koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske koju danas imamo. Istaknuo je da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđmana bio svjestan da se bez vojske Hrvatska neće moći obraniti.

Poručio je da čin prvog postrojavanja oružanih snaga ZNG treba uvijek biti prisutan u mislima, da ohrabruje i vodi u iznalaženju pravih odluka i rješenja novih izazova koji su stavljeni pred Hrvatsku.

'Slobodu koju danas imamo skupo smo platili i zato prenesimo to na mlade generacije - da su se jednom dragovoljci javili, ponosno obukli odore i otišli na bojišta', kazao je ministar dodavši da je ova Vlada vratila 30. svibanj koji se za dva dana obilježava kao Dan državnosti.

'Vjerujem da ćemo iduće godine obilježiti 30. godišnjicu prvog postrojavanja ZNG na način kako i dolikuje. Vjerujem, uz vladu HDZ-a', dodao je .

Marijo Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman je napomenuo kako su na stadionu u Kranjčevićevoj prvi pripadnici oružanih snaga položili prisegu, a izvršavajući je i položili živote na oltar domovine.

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.