PREPAD KEMIJSKIM ORUŽJEM

Iza ubojstva polubrata Kim Jong Una stoji sin bivšeg sjevernokorejskog veleposlanika u Vijetnamu?

22.03.2017 u 14:57

Bionic
Reading

Prema pisanju južnokorejske novinske agencije Yonhap, za nedavno ubojstvo Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, osumnjičen je sin bivšeg sjevernokorejskog veleposlanika u Vijetnamu

Južnokorejska agencija Yonhap piše kako je za ubojstvo Kim Jong Nama na aerodromu u Kuala Lumpuru osumnjičen 33-godišjni Ri Ji-hyon, inače sin bivšeg sjevernokorejskog veleposlanika u Hanoju, Ri Honga.

Sin bivšeg veleposlanika sumnjiči se da je namamio Vijetnamku Doan Thi Huong kako bi u zamjenu za novčanu nagradu ubila polubrata sjevernokorejskog predsjednika. Kako bi provela plan, Vijetnamka se udružila s Indonežankom Siti Aisyah te su na malezijskom aerodromu presrele Nama te mu u lice ubrizgale bojni otrov VX.

Vijetnamka i Indonežanka brane se kako su mislile da se radi o bezazlenoj podvali.

Podsjetimo, Kim Jong Nam ubijen je 13. veljače na kualalumpurskom aerodromu, kada je pod lažnim imenom Kim Chol trebao otputovati iz Malezije u Hong Kong. U aerodromskoj zgradi presrele su ga Vijetnamka i Indonežanka te su mu u lice ubrizgale bojni otrov koji se kao kemijsko oružje nalazi na popisu Konvencije o kemijskom oružju, dok ga Ujedinjeni narodI klasificiraju kao oružje za masovno ubojstvo.