KAJIN O SKRETANJU POZORNOSTI

'Iza prosvjeda branitelja u Vukovaru stoji HDZ'

01.02.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Braniteljski prosvjedi i aktualna gospodarska situacija bili su teme današnje konferencije za novinare IDS-ovog čelnika Damira Kajina na kojoj je ocijenio da braniteljski prosvjedi zapravo idu na ruku vladajućoj stranci jer skreću pozornost javnosti s gospodarskih tema

'Iza prosvjeda branitelja u Vukovaru stoji HDZ', ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin, obrazlažući da su poruke poput 'Pustite Merčepa', 'Operacija Vukovar još traje', 'Bitka za Hrvatsku još nije gotova', po njegovom sudu, tipične poruke iz arsenala HDZ-a.

'Naoko izgleda da se te poruke upućuju Vladi, ali pozadina je druga. Nitko ne protestira protiv 320.000 nezaposlenih, a do travnja će ih biti 350.000 ili 20 posto, gotovo kao u Egiptu, gdje je sada na djelu revolucija', kazao je Kajin, dodajući da također nitko ne spominje ni da je broj zaposlenih pao ispod 1,4 milijuna, kao ni da nam je kreditni rejting tik do bankrota.

Braniteljima je pak i ovom prilikom poručio da 'nisu protiv Hrvatske oni koji se trude poštovati zakone, već oni koji nisu poštivali ni zakone ni tuđe živote, oni koji su na osnovu Šuškova pravilnika dobivali stanove, kao i oni koji su se registrirali kao lažni branitelji'.

Kako smatra Kajin, javni dug u 2011. biti će biti veći od 60 posto BDP-a, odnosno oko 200 milijardi kuna s jamstvima u brodogradnji, a kako smatra, u 2014. premašit će i 100 posto BDP-a.

'Sama kamata je trenutno veća od rasta BDP-a za 2,5 posto, dok se javni dug u odnosu na 2009. povećao za 13,6 posto ili 16 milijardi kuna', veli Kajin iznoseći podatke da se na godišnjoj razini dug sa 103,2 milijarde kuna potkraj 2009. povećao na 125,9 milijardi kuna krajem rujna 2010.

Ako uključimo i jamstva te obveze HBOR-a, javni dug iznosi 191 milijardu kuna ili čak 22,6 više nego u rujnu 2009, mišljenja je Kajin, koji je pritom naveo da je i kancelarka Merkel, za nedavnog posjeta predsjednika Josipovića Njemačkoj, napomenula da nema ulaganja u Hrvatsku dok se situacija ne raščisti.

'To je stvarni razlog ovih bezrazložnih prosvjeda hrvatskih branitelja. U 2011. nema kriminalizacije Domovinskog rata, taj rat mogu kriminalizirati samo oni koji manipuliraju Hrvatskom sada', smatra Kajin, tvrdeći da se braniteljima manipuliralo u prošlosti, ali i danas.