ZVONO ZA UZBUNU

Iza nas je godina s nikad manje rođenih i nikad više umrlih: 'Ako se ovo nastavi, prijeti nam demografski slom'

13.03.2021 u 23:52

Bionic
Reading

Redaju se kandidati za gradonačelnike, ali nastave li se u Hrvatskoj negativni demografski trendovi, uskoro neće ni biti onih koji će za njih glasati. Zvono za uzbunu su podaci Zavoda za statistiku po kojima je iza nas godina s nikad manje rođenih, a nikad više umrlih

O ovom problemu za Dnevnik Nove TV govorili su vodeći hrvatski demografi.

Iako je demografska slika u Hrvatskoj sve samo ne lijepa i pozitivna, u priču o njoj krenut ćemo s pozitivnim primjerom. Prizor s Gospine livade u Solinu govori više od tisuću riječi. Mladi roditelji s djecom gdje god se okrenete.

"Ima dosta zelenih površina, vrtića, škola, sportskih aktivnosti i to puno više nego u ostalim gradovima. Ovo je jedan mladi grad sa puno djece", rekla je Milkica iz Solina.

Doista, Solin jest grad s puno djece. Prošle godine imao je najviše beba u odnosu na broj stanovnika - čak 303.

"Puno roditelja dođu s djecom, čak i kad nisu lijepi dani, da se prošetaju. Ovo je malo i mirno mjesto", kaže Ružica iz Solina.

Nažalost, Solin je samo iznimka koja u Hrvatskoj potvrđuje pravilo. Iza nas je godina s najmanje rođenih, najviše umrlih i najvećim prirodnim padom u povijesti države. Broj novorođene djece pao je za 296 u odnosu na 2019. godinu. Prošle godine umrlo je i više od 56 tisuća ljudi, odnosno, broj umrlih je za 20 tisuća veći od broja novorođenih.

"Ako se ovo nastavi, smanjivanje rodnosti i povećavanje smrtnosti, prijeti klasičan demografski slom", govori Stjepan Šterc, demograf.

"Prirodnim putem hrvatska je izgubila 300 tisuća ljudi od svoje neovisnosti, a perspektiva nije bajna jer to ubrzava" kaže demograf Marin Strmota.

"Svatko to sad već zna, ali oni koji znaju, koji bi trebali reagirati, ostaju gluhonijemi", dodaje Strmota.

  • +19
Glumci na Baniji izvode predstave za djecu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Najgore demografske pokazatelje, već tradicionalno, imaju Dalmatinska zagora, Lika i sada još dodatno potresom devastirana Banovina. Stanovnici su na izmaku snaga.

"Kćer mi je mala, treba se igrati, krenula je puzati, a nemam gdje s njom otići. Htjela bi na neko bolje mjesto, izvan Hrvatske", govori Svetlana iz Petrinje.

Demografski slom u nekim sredinama najbolje se očitava u broju upisane djece u škole. Iako je u Obrovcu kroz zadnjih deset godina u škole upisano čak 40 posto djece manje, Igor Jurjević je odlučio ostati i graditi život.

"Jedno dijete mi ide u školu, u treći razred i ima devet svojih kolega, a ja kad sam krenuo u školu, bilo nas je 30. Imam troje malodobne djece, a pedijatar je u Zadru. To su stvari koje nama fale", rekao je Igor Jurjević iz Obrovca.

U sedam godina Hrvatska je izgubila dvjesto tisuća stanovnika. Država problem, ističe struka, preolako shvaća.

"Ako slijedimo projekcije stručnjaka UN-a govorimo o padu ukupnog stanovništva možda čak i na tri milijuna stanovnika, a ono što bi se moglo dogoditi kao posljedično je ugrožavanje svih temeljnih sustava u državi", kaže Šterc.

"Strateški postaviti to pitanje na broj jedan, a onda zadužiti 10, 15 stručnjaka top u resorima koji se bavi resorima populacijske politike i onda to gurati narednih deset godina", govori Strmota.

Hrvatska ima i ministarstvo za demografiju te Nacionalnu razvojnu strategiju u kojoj je demografija istaknuta kao jedan od strateških ciljeva. No, kakva korist od toga svega, kad svakih godinu dana izgubimo grad veličine - Makarske.