PLATFORMA 112

'Iza inicijative 'U ime obitelji' stoji Hrast'

15.05.2013 u 21:24

Bionic
Reading

Organizacije civilnoga društva udružene u Platformu 112 procijenile su kako je incijativa "U ime obitelji" stranačka inicijativa političke stranke Hrast, a ne građanska inicijativa, i da je riječ o "velikoj političkoj manipulaciji".

No, i takve inicijative imaju pravo prikupljati potpise u nenasilnoj atmosferi te stoga Platforma 112 oštro osuđuje svaki fizički napad na sudionice i sudionike inicijative "U ime obitelji", stoji u današnjem priopćenju Platforme 112.

Građanska inicijativa "U ime obitelji", koja od nedjelje prikuplja potpise za referendum da se u Ustav RH unese odredba kako je brak životna zajednica žene i muškarca, policiji je prijavila da su njihovi volonteri na više lokacija u Hrvatskoj, među kojima i u Zagrebu, bili izloženi napadima, vrijeđanjima i trganjima plakata,

Osuđujući te napade Platforma 112 u priopćenju, međutim, ocijenjuje da inicijativa "U ime obitelji" nije građanska nego stranačka inicijativa stranke Hrast,

Navodi da stranka Hrast koristi demokratski izborene načine sudjelovanja građana u političkom odlučivanju putem referenduma kako bi promovirala politike suprotne zaštiti ljudskih prava.

Platforma 112 ističe da ih zabrinjava što se inicijativa "U ime obitelji" događa u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore te žale što se "jedan građanski demokratski instrument (prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma) stavlja u službu političke ideologije koja koristi građanski mehanizam suodlučivanja za vlastitu promociju".

Iz Platforme 112 tvrde da građanska inicijativa "U ime obitelji" "prima novac na žiro račun ad hoc osnovane udruge 'Građani odlučuju' (udruga je osnovana 3. travnja 2013.)", čiji je dopredsjednik Krešimir Miletić, nositelj liste HRAST-a za grad Zagreb, a na izbornoj listi je i predsjednik udruge Goran Rubić.

Za prikupljenje potpisa inicijative za referendum o tome da se u Ustav RH unese kako je brak životna zajednica žene i muškarca, Platform 112 kaže da je usmjereno na širenje homofobije i narušavanje Ustavom zajamčenih ljudskih prava.

Zato pozivaju građane i građanke da "prepoznaju razinu manipulacije" te ističu da bi "sve osobe, koje žele živjeti u demokratskoj državi, trebale odbiti dati svoju građansku podršku navedenoj inicijativi".