UHIĆEN BIVŠI GRADONAČELNIK

Iz Zlatara 'nestalo' 20 milijuna kuna

11.12.2009 u 20:22

Bionic
Reading

Kriminalističkim istraživanjem u operativnoj akciji Carevo ruho o nepravilnostima u poslovanju Grada Zlatara utvrđeno je da je tom gradu prouzročena šteta u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna

Petero osumnjičenih je privedeno, a troje osumnjičenika pušteno je na slobodu, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Navodi se da je utvrđeno kako je bivši zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava i obrta, zadužio Grad Zlatar kreditima koje je podizao kod raznih poslovnih banaka bez odgovarajućih suglasnosti Gradskoga vijeća i Vlade Republike Hrvatske, iako je znao da Zlatar nema prihode kojima bi mogao otplaćivati preuzete kreditne obveze.

Zato je, dodaje se, došlo do blokade računa grada, prezaduženosti te poremećaja u financiranju tekuće likvidnosti i nemogućnosti podmirivanja javnih potreba pa je tako Zlataru prouzročena šteta u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna.

Tijekom operativne akcije zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave uhićeni su: bivši zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek (HNS), šest vlasnika i odgovornih osoba više tvrtki i obrta te vlasnica građevinske tvrtke, svi hrvatski državljani.

Kod uhićenih pronađena je i privremeno oduzeta razna dokumentacija o poslovanju navedenih tvrtaka i Grada Zlatara u razdoblju od travnja 2005. do svibnja ove godine te dva prijenosna i jedno stolno računalo na kojima su pohranjeni dokumenti s podacima o poslovanju Grada Zlatara i osumnjičenika.