TEŽAK 150 MILIJUNA EURA

Iz splitskog škvera izašao najskuplji hrvatski brod

26.08.2011 u 20:21

Bionic
Reading

Danas je u Split u gradsku luku dotegljen brod Piana tipa Ro-pax. To je najskuplji brod izgrađen ikad u hrvatskim brodogradilištima, a cijena mu je 150 milijuna eura

Brod je izgrađen u splitskom brodogradilištu, dug je 180 metara, nosivost mu je 11.300 tona i ima 12 paluba. Piana je visoka kao zgrada od 13 katova, a u garažu se može smjestiti 200 automobila. Brod koji je 100 posto rezultat tehnologije i znanja stručnjaka iz Brodosplita je i prvi brod u Europi na kojem je ugrađen novi protupožarni, vrlo efikasni sistem tzv. sistem vodene magle.

Brod ima 256 kabina, brojne salone, barove, kuhinju, kino i sve ostali sadržaje primjerene takvom luksuznom plovilu. Posebno se naglašavaju maritimne sposobnosti broda koji može svladati bočni vjetar do 40 čvorova, a dva bočna stabilizatora pružaju mirnu plovidbu od 12 čvorova i pri stanju mora 5. Brod u gradskoj luci izgleda izuzetno atraktivno i najbolji je dokaz tvrdnji da splitsko brodogradilište ima visokovrijednu tehnologiju i znanje koje škveru garantira budućnost.