BIJEG OD NEZAPOSLENOSTI

Iz prve ruke: Vodič za buduće emigrante u Australiju

27.04.2013 u 09:50

Bionic
Reading

'Kako i zašto mladi ponovno napuštaju Hrvatsku?', naslov priče mladog bračnog para iz Karlovca koji se odlučio odseliti u Australiju osvanuo je u posljednjem broju tjednika Boka Cro Press, glasila namijenjenog hrvatskoj zajednici u Australiji. Uz činjenicu da se u nedavnom istraživanju portala MojPosao, provedenom nad 1200 ispitanika, njih 99 posto izjasnilo da bi 'trbuhom za kruhom' ukoliko bi im se ponudila dobra prilika, ali ih 76 posto ne zna kome se trebaju ili mogu obratiti vezano za preseljenje, ovaj, svojevrstan vodič za dobru organizaciju, pripremu i provedbu ideje emigriranja u djelo, praktički je svima njima, ako ne potpun odgovor, a onda jako dobra smjernica

Mladi Karlovčani pripadnici su najmlađeg vala doseljenika u Australiju, a njihovo iskustvo i razmišljanja konkretna su i slikovita priča kroz koju se jako puno može naučiti o tome kako se 'spakirati' i pri odlasku se što bezbolnije provući kroz sve prepreke i 'zamke' koje su pri napuštanju Hrvatske postavljene na gotovo svakom koraku. Vrlo iscrpan i detaljan vodič koji je mladi bračni par nakon što je preko leđa prevalio sve birokratske i ine probleme sastavio, možete pronaći ovdje. Pobrojani koraci potrebni za odlazak iz Hrvatske itekako će dobro doći svima koji misle da je odlazak u Australiju (ili bilo koju drugu zemlju) samo pitanje odluke i kupnje avionske karte.

Stvar je, naravno, mnogo kompliciranija. Što je sve 'conditio sine qua non', kada preko svake mjere dojadi nesigurni posao na minimalcu, koji (ni posao, a ni taj minimalac) ako radite kod privatnika ničim nije zajamčen, i odluka padne na emigriranje, bračni je par nesebično podijelio sa svim Hrvatima kojima je, kao i njima, takva svakodnevica postala jednostavno neprihvatljiva. Vodič je namijenjen ljudima koji se ili sele u neku drugu zemlju na dulje razdoblje, ili nikada nisu putovali (ali vjeruju da jednoga dana hoće), za one koji se spremaju na put u Australiju te žele znati sve o radnoj vizi, putu i Australiji, ili jednostavno za ljude koji vole nove izazove i putovanja.

'Sve je počelo', pišu u svom vodiču novopečeni karlovački Australci, 'tako što smo sjeli jedan dan i jednostavno razmislili gdje živimo, kako živimo i kakva nam je perspektiva. Ukratko, zaključili smo ovako: Karlovac je po svemu savršen grad za 90 posto mladih. Savršen je, ili bi bio, i za ljude u zrelim godinama, da se na njega, kao i na ostatak naše Hrvatske, nije spustio mrak. A taj mrak se zove nezaposlenost. I to ne obična nezaposlenost. Uvjerili smo se da u ovom gradu radiš samo ako ispuniš određene kriterije, a 90 posto onih koji ih ne ispunjavaju sjede kući ili švrljaju od kante do kante skupljajući boce i otpatke.

Neki od spomenutih kriterija su biti obitelj nekog foteljaša; poznanstvo u državnim poduzećima (posao dobivaš bez, ili natječaj samo za tebe formiraju); poznanstvo privatnika, u kom slučaju ovisiš o njegovoj milosti da ti svaki mjesec i da tu plaću od 2.500–3.000kn. To je, naravno, nakon odrađene pune satnice i hrpe prekovremenih sati za koje i ne pomišljaj pitati dodatne kune. Ako se još vlasniku 'dogodi' trošenje tvrtkinog novca jer mu žena mora imati Gucci torbice, pa onda još ekstra trošak - ljubavnica mora imati prestižniju marku od supruge - plaću par mjeseci zaboravi! I nemoj pitati 'zašto i kako', jer u lijepoj našoj Hrvatskoj sramota je da radnik postavi to pitanje. Kažu, bolje je raditi i bez plaće nego biti doma', pišu ogorčeni emigranti, koji sada ipak s osjetnim olakšanjem pričaju o situaciji koju su ostavili iza sebe.

'Ne uspjevši zadovoljiti gore navedene kriterije, nismo htjeli pristati na robovlasnički režim koji je zahvatio našu zemlju i našli smo se naravno u onoj kategoriji od 90 posto nezaposlenih', zaključuju. 'Znali smo da se moramo pokrenuti jer je bio zadnji čas, i brže nego što smo u našim glavama i prespavali odluku, suprugov stric Karl koji živi u (kažu, obećanoj zemlji) Australiji, odlučio nam je pomoći. Nakon dugih pet mjeseci borbe s papirologijom i raznoraznim tričarijama koje itekako mogu zagorčati život, tu smo napokon. Ta rodbinska veza (kako se može pročitati u cijelom članku na gore navedenom linku) ključna je. Uvjeta, zahtjeva, papira i potvrda toliko je da zaista ne znam kako ljudi koji nemaju rodbine uspiju to sve riješiti iz Hrvatske. Čak mi se to čini nemoguća misija. Prije početka provođenja naše želje u djelo vjerovala sam pričama da se netko spakira i ode u Australiju samo tako, ali sada znam da to gotovo nemoguće', završila je prvi dio 'vodiča' ljepša polovica karlovačkoga para u Australiji, dok će idući u Boka Cro Press izaći već idućeg tjedna.