OPAČIĆ NAJAVILA OUTSOURCING

'Iz proračuna trošimo 3,4 milijarde kuna za čišćenje, peglanje...'

28.04.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Kako bi se smanjili troškovi funkcioniranja javne uprave, Vlada predlaže outsourcing. Sva ministarstva, agencije, škole i druge institucije osim bolnica više ne bi imali svoje čistačice nego bi ih unajmljivali od specijaliziranih privatnih tvrtki za čišćenje. Model je predstavila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i zatražila podršku sindikata koji nisu došli na konferenciju

Prema podacima koje je predstavila voditeljica radne skupine za provedbu outsourcinga Marija Hrebac, trenutno iz proračuna trošimo 3,4 milijarde kuna za neosnovne djelatnosti kao što su čišćenje, pranje i peglanje, održavanje, prijevoz i zaštita.

Na čišćenje se godišnje troši 950 milijuna kuna, na hranu i piće 995 milijuna kuna, na održavanje oko 975 milijuna, pranje i peglanje 116 milijuna kuna, prijevoz 280 milijuna, a na zaštitu 180 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić
rekla je kako je razočarana jer na današnju konferenciju o outsourcingu organiziranu u Ministarstvu prometa nisu došli čelnici sindikata. Naime kaže da prije provedbe izdvajanja neosnovnih djelatnosti (outsourcinga) želi potpisati tripartitni sporazum sa sindikatima i poslodavcima.

‘Čini mi se da je ovo ozbiljna stvar i u kratkom periodu odlučili smo se na određeni broj reformi jer bez reformi i promjena više ne možemo biti. Država mora biti puno štedljivija i racionalnija, a u postojećem organizacijskom sustavu više ne možemo funkcionirati jer nam je to prevelik teret za proračun. Moramo se ponašati racionalnije’, rekla je Opačić.

Istaknula je u posebnoj izjavi za novinare da outsourcing kao model još nije službeno izabran, ali je primijećen kao najbolji. Naime alternative su zadržavanje sustava kakav jest uz jasnije standarde te osnivanje državne tvrtke kojoj će primarne djelatnosti biti čišćenje, održavanje i ostalo.

Inače, na djelatnostima čišćenja, kuhanja, prijevoza, održavanja i ostalog preko državnog proračuna plaću trenutno prima 25,5 tisuća zaposlenih. Oko 2.300 subjekata, proračunskih korisnika, ima zaposlene u tim djelatnostima.

Samo na poslovima čišćenja kroz državni proračun je zaposleno 13.763 ljudi, na čije plaće godišnje odlazi oko 950 milijuna kuna. Oni čiste 8,9 milijuna metara kvadratnih.

Prema podacima radne skupine, prosječan trošak po satu čišćenja iznosi 39,52 kune, no ti se troškovi razlikuju od sektora do sektora, pa tako u većini državnih institucija sat vremena čišćenja košta 26 kuna, a negdje (najčešće u agencijama) 86 kuna. Zabilježene su čak cijene od 15 do 319 kuna po metru kvadratnom.

U godini dana opere se, opegla i kemijski očisti 153 milijuna kilograma rublja na trošak proračuna; pripremi se 73,4 milijuna obroka, a prijeđe se 373,6 milijuna kilometara.