ISPLATA OTPREMNINA

Iz Podravke odlazi 340 radnika

18.02.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Iz Podravke i njenih dviju tvrtki, Belupa i Danice, ove će godine uz otpremnine otići 340 radnika, javljaju iz koprivničke kompanije, napominjući kako će za isplatu otpremnina izdvojiti oko 45 milijuna kuna

'Ovakvim programom željeli smo iskazati našu odgovornost i socijalnu osjetljivost prema radnicama i radnicima koji napuštaju našu kompaniju, a u skladu s trenutnim mogućnostima. Time preostala radna mjesta činimo održivima te stvaramo pretpostavke za budući rast i razvoj Grupe Podravka. Isplatom otpremnina, koje su iznad zakonom zagarantiranog iznosa, našim radnicama i radnicima koji su svoj radni vijek ugradili u kompaniju želimo zahvaliti za njihov velik doprinos u razvoju Grupe Podravka', izjavio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Program zbrinjavanja temelji se na poslovno uvjetovanim razlozima uz tri moguća modela: 1. kroz isplatu stimulativne otpremnine u iznosu 5.000 kuna neto za svaku navršenu godinu rada u Grupi Podravka, ukoliko se radnica ili radnik odluči na prihvaćanje prestanka radnog odnosa s danom 31. ožujka 2014. godine, 2. kroz isplatu otpremnina prema Zakonu o radu, uz korištenje propisanog otkaznog roka i 3. radnicima koji u 2014. godini ispunjavanju zakonski uvjet za odlazak u mirovinu ponuđena je mogućnost dokupa mirovine u skladu sa Zakonom o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, što znači da bi odmah dobivali iznos mirovine kao da su radili do zakonskih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

'Ovaj Program zbrinjavanja promatramo u kontekstu smjene generacija ili pomlađivanja kompanije na socijalno odgovoran, a samim tim za sindikat prihvatljiv način. U razdoblju koje je pred nama očekujemo i nova zapošljavanja kako na VSS pozicijama, tako nakon mnogo godina i na KV pozicijama, odnosno na pozicijama srednje stručne spreme. Riječ je o ne tako maloj brojci naših radnika koji odlaze u okviru ovog programa, ali ponuda poslodavca, s obzirom na okolnosti privređivanja, bila je i više nego korektna', istaknula je Ksenija Horvat, predsjednica Radničkog vijeća Podravke te ujedno glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke.