'ne bi duboko u politiku'

Iz Hvidre se napokon oglasili o prosvjedu u Vukovaru: Ne trebamo zvati branitelje, bit će tamo...

14.09.2018 u 13:15

Bionic
Reading

Odluka Ivana Penave da za 13. listopada zakaže prosvjed protiv 'sramotne šutnje hrvatskih institucija' izazvala je veliko komešanje unutar vladajućeg HDZ-a, čiji je vukovarski gradonačelnik član. I dok su brojne braniteljske organizacije već podržale prosvjed, iz Hvidre su dosad šutjeli

Iza Penavina prosvjeda u četvrtak stale su dvije moćne braniteljske organizacije - Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, ali ne i Hvidre.

Đakić nije odgovarao na pozive tportala, ali nam se zato javio dopredsjednik Hvidre na nacionalnoj razini i predsjednik zagrebačkog temeljnog ogranka Ante Tandara te nam je na pitanje podržava li prosvjed i hoće li pozvati svoje članove da mu se pridruže kazao kako je njegov stav da se ratni zločini moraju što prije procesuirati i da su se trebali procesuirati jučer.

'Svatko ima pravo organizirati prosvjed, to je demokratsko pravo', kazao nam je Tandara.

Kazao je da toga dana, 13. listopada, kada je prosvjed, Hvidra ima sportske igre ratnih vojnih invalida u Vukovaru i ne moraju nikoga pozivati jer će ljudi biti tamo i sigurno će se neki od njih i pridružiti prosvjedu.

Na upit smatra li da se radi o udaru na premijera Andreja Plenkovića, Tandara je kazao da 'ne bi ulazio toliko duboko i daleko'.

'Nisam političar, ne znam njihove igre i ne želim se baviti politikom. Interes ratnih vojnih invalida je da se što prije otkriju i procesuiraju ratni zločini jer je stvarno sramotno to da 27 godina ratni zločinci šeću od Škabrnje do Vukovara. To nije u redu', poručio je dopredsjednik nacionalne i predsjednik zagrebačke Hvidre.

>>> Penava smekšan? 'Ovo nije udar na premijera i Vladu, pa to je moja Vlada, moj premijer'

Tandara smatra da, bez obzira na to tko bio na vlasti, HDZ, SDP ili možda sutra koalicija Živog zida i Mosta, oni žele da se iznosi istina o Domovinskom ratu i istina o stradanjima hrvatskih branitelja te da se otkrije sudbina nestalih osoba.

Odmah nakon što je Penava najavio prosvjed pojavile su se brojne spekulacije da se radi o novom udaru unutarstranačke desnice na predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, kojemu zamjeraju koaliciju s HNS-om i SDSS-om Milorada Pupovca te to da je stranku odveo previše ulijevo prema centru.

  • +7
Vukovar 1991. - da se ne zaboravi Izvor: Profimedia / Autor: Corbis

I sama matrica prosvjeda u Vukovaru podsjeća na udar koji je izvršen prije pet godina na tadašnju SDP-ovu vlast predvođenu premijerom Zoranom Milanovićem, kada im je onemogućeno da se pridruže koloni sjećanja. Tadašnji šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je tada organizirao prosvjede, Tomislav Josić danas je savjetnik vukovarskog gradonačelnika Penave. I tada su branitelji ukazivali na probleme, iskazivali nezadovoljstvo time da mnogi poznati zločinci šeću neosuđeni vukovarskim ulicama i žalili se što su žrtve primorane svakodnevno ih susretati na ulici. To što su nekažnjeni zločinci koji su pripadali agresorskim vojnim i paravojnim formacijama Penava je naveo i glavnim razlogom prosvjeda u Vukovaru 13. listopada.

Josić kaže da su priče o udaru na premijera podmetanja i da nemaju veze s vezom. 'Nažalost, još jednom je dokazano da se istina u Hrvatskoj ne može govoriti. Jer čim se kaže istina, ima puno onih kojima to smeta', izjavio je Josić za Media servis.

Premijer je jučer oštro odgovorio na zahtjeve dijela braniteljskih udruga da raskine koaliciju s Miloradom Pupovcem i SDSS-om. Penavin savjetnik Josić, koji tvrdi da moćna manjina zaustavlja procesuiranje ratnih zločina, zanimljiv je odgovor dao na upit misli li pritom i na Andreja Plenkovića.

'Ako je netko protiv toga da se ubrzaju i da se ratni zločini istražuju, onda vam ne trebam dati odgovor, onda vi sami prosudite. Znači, po nekoj logici svatko bi trebao reći 'mi smo za to da se zločini istraže i zločinci da odgovaraju'. Nažalost, izgleda da nekima to ne odgovara, a iz kojih razloga, to trebate njih pitati', kazao je Josić. Navode da se radi o udaru na Plenkovića demantira i Penava koji se u petak sastao s premijerom.

A baš u petak Ravnateljstvo policije objavilo je da podiže kaznenu prijavu protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi za zločin 1991. na Ovčari.