UMJETNO STVORENA PRIČA

'Iz BiH neće iseliti nijedan Hrvat'

27.10.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Nakon što je predsjedništvo BiH ratificiralo sporazum o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom, konačno je riješena trakavica koja je trajala više od četiri godine

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990, kaže da je riječ o pozitivnom činu predsjedništva Bosne i Hercegovine koji će pridonijeti relaksaciji umjetno stvorenih stavova da bi se Hrvati iselili odavde kad bi morali birati između bosanskohercegovačke i hrvatske putovnice.

Podsjetimo, po Zakonu o državljanstvu Bosne i Hercegovine, od 1. siječnja 2013. godine više se neće moći koristiti dvojno državljanstvo ukoliko to pitanje nije riješeno bilateralnim ugovorima s takvim državama.

Još 2007. u bosanskohercegovačkim tijelima vlasti postupak usvajanja ugovora o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom bio završen, no stupanje na snagu spriječeno je vetom tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Na njegov zahtjev, klub bošnjačkih zastupnika u parlamentu Federacije BiH tada je spriječio stupanje na snagu ugovora o dvojnom državljanstvu.

'On je to objašnjavao riječima da se treba problem riješiti sa svim zemljama u paketu', kazao je Vegar dodavši da to nije bilo realno za očekivati kad su u pitanju odnosi s Hrvatskom zbog Hrvata koji žive u BiH, ali i Bošnjaka koji žive u Hrvatskoj i imaju dvojno državljanstvo.

'I sada se u kontekstu Europske unije opet spominje da će se nakon ulaska Hrvatske u tu integraciju tisuće Hrvata iseliti iz BiH, ali osobno vjerujem da se nijedan neće iseliti zbog toga. Ako žele, mogu se i danas iseliti i svatko ima pravo živjeti gdje misli da će mu biti bolje', kaže glasnogovornik HDZ-a 1990.

Mnogi problemi se stvaraju na umjetan način, smatra Vegar, i problemi Hrvata u BiH koriste u međustranačkim prepucavanjima Hrvatskoj, a ne gleda se cjelina problema.