bitka s covidom-19

Iz Beroševa ministarstva otkrili su nam brojke o cijepljenosti i potvrdili: Zdravstvo, socijalna skrb i školstvo u igri za obvezno cijepljenje

13.07.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je da cijepljenje protiv Covida-19 postaje obvezno za sve zdravstvene radnike i osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim pacijentima u toj zemlji. Francuskim putem uskoro bi mogla i Hrvatska

Na upit tportala razmišlja li se i u Hrvatskoj možda o tome da se uvede obavezno cijepljenje u zdravstvenom sektoru iz Ministarstva zdravstva su nam odgovorili da cijepljenje za široku javnost neće biti obavezno. Ali definirana su tri sektora u kojima bi takva obaveza mogla biti uvedena.

'Što se tiče zdravstvenog sustava, u kojem je cijepljeno 80,4 posto liječnika, 66 posto stomatologa, 57 posto medicinskih sestara te 55 posto ostalih zdravstvenih djelatnika, on je na popisu resora u kojem se razmišlja o obveznom cijepljenju, uz sustav socijalne skrbi te školstvo i obrazovanje. Ukoliko se donese odluka u tom smjeru, u ta tri sektora ići će se s obvezom cijepljenja', poručili su nam iz ministarstva kojim ravna Vili Beroš.

Podsjetimo, upravo je usred priče o vezanju Vladinih financijskih potpora za premošćivanje covid-krize poduzetnicima s cijepljenjem isplivala i priča da je u samom Ministarstvu zdravstva iznimno loša cijepljenost, ispod 35 posto. Da se u sklopu nastojanja pospješivanja kampanje cijepljenja u zemlji razmišlja o uvođenju obaveze u nekim sektorima, potvrdio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Međimurja, gdje se nalazi u posjetu. Poručio je da postoje tri sektora koja su posebno indicirani za to da o njima razmišljamo na drugačiji način.

Ministar Vili Beroš cijepi građane Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi

'Sektor zdravstva, u kojem je cijepljenost liječnika jako dobra, oko 80 posto, a kod medicinskih sestara i drugog osoblja nešto je niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i, u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to su školstvo i obrazovanje. To su tri sektora ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će biti oni u kojima ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje', rekao je Plenković.

Plenković je kazao i da je u Hrvatskoj trenutno jednom dozom cijepljeno oko 46 posto stanovnika, a rapidno raste broj onih koji se cijepe drugom dozom i približavaju onima koji su primili prvu dozu. U Francuskoj se zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju cijepiti do 15. rujna.

U toj zemlji prisutan je snažan antivakserski pokret, ali vlasti su se nadale da će uvjeriti dovoljno ljudi, uključujući medicinsko osoblje, da se dobrovoljno cijepe i suzbiju širenje koronavirusa. No usporavanje stope cijepljenja dolaskom ljetnih odmora i nagli porast novih zaraza širenjem dominantne delta varijante natjerali su vladu da ponovno razmisli.