POVRATAK ODBJEGLOG PREMIJERA

Ivo Sanader u zatvoru Remetinec!

19.07.2011 u 08:05

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader, nakon 220 dana bijega, konačno je izručen Hrvatskoj, a u zatvor Remetinec dovezen je u 21 sat i 50 minutu. U zemlju je iz Austrije stigao preko Slovenije i graničnog prijelaza Bregana uz snažne mjere osiguranja

Pred samim zatvorom kolona od šest policijskih automobila, praćena s dva policijska motocikla, nakratko se zaustavila na pružnom prijelazu zbog prolaska teretnog vlaka. Bivši premijer noć će provesti na ženskom odjelu zatvora, zbog sigurnosnih razloga, u Remetincu u Zagrebu. Nakon dolaska u zatvor, nad njim će se obaviti liječnički pregled zbog ozljede koju je zadobio u zatvoru u Austriji, a nakon toga slijedi ista procedura kao iz za sve remetinečke pritvorenike: upisat će mu se ime i prezime, a dobit će i svoj zatvorenički broj. Na razgovor u USKOK Sanader će biti odveden tek sutra. Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec je za Dnevnik 3 HTV-a izjavio da je Sanader izručen cestovnim putem zbog ekonomičnosti. 'Sigurnosne prosudbe su govorile da se bez ugroze izručenje može izručiti cestom', rekao je Borovec. Također je izjavio i da policija nije dobila nikakve posebne zahtjeve vezane uz ozlijedu noge koju je zadobio u salzburškom zatvoru. Borovec je napomenuo i da će komunikacija Sanaderu biti sužena i pod kontrolom, a s medijima neće moći komunicirati.   

Podsjetimo, postupak izručenja Sanadera Hrvatskoj počeo je u Salzburgu oko 18.15 sati. Sanadera su Austrijanci već oko 20 sati u tunelu Karavanke, zbog čega je nakratko bio i zatvoren promet između dviju zemalja tom dionicom, predali slovenskim policajcima koji su ga dalje proslijedili hrvatskim kolegama na graničnom prijelazu Bregana. Na hrvatsku granicu stigao je oko 21.15, a u Hrvatsku ušao nešto iza 21 sat i 30 minuta.

Sanader je uhićen u Austriji u osobnom automobilu na autocesti dan nakon što mu je hrvatski parlament ukinuo imunitet koji ga je štitio od progona. O njegovu konačnom povratku priča se već tjednima, a već danima novinarske ekipe kampiraju ispred ulaza u Remetinec očekujući njegov povratak.

Ivo Sanader

Sanader je u početku odbijao izručenje Hrvatskoj tvrdeći da u domovini neće imati pravedno suđenje. U međuvremenu se predomislio i počeo slati poruke bivšim kolegama iz vlasti da nisu ni svjesne u što se upuštaju, nakon što se dublje počelo istraživati kako je Ina prodana Molu. Inače, Sanaderovo ime se spominje u mnogim korupcijskim aferama, ali protiv njega još uvijek nije podignuta nijedna kaznena prijava.

Aktivno prateći vijesti koje su, vezane uz njegovo ime i korupcijske afere Fimi media, Dioki – HEP, Dioki – Janaf, Hypo banka te primanje mita u vidu BMW-a od makarskog poduzetnika Marijana Primorca, dolazile iz Hrvatske, Sanader je osobno odlučio doći u Zagreb i USKOK-u iznijeti svoje viđenje situacije. Preko odvjetnika je poručio da želi 'razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima'.

Iako namjerava reći, kako kaže, svoje viđenje afera, jasno je da neće poštedjeti ni svoju bivšu stranku, HDZ, koju je vodio dugo godina i kao njezin lider u mandatu i pol bio predsjednik hrvatske Vlade. Analitičari su skloni tvrditi da će Sanader 'dobro protresti HDZ', čemu idu u prilog i tvrdnje jednog od njegovih najbližih suradnika Damira Polančeca, koji je više puta rekao da su u vrhu HDZ-a sve znali.

U međuvremenu je, po nalogu USKOK-a i u sklopu istrage o poslovanju tvrtke Fimi media, uhićena i bivša šefica HDZ-ova računovodstva Branka Pavošević. 'Isključivo po uputama Ive Sanadera, Branka Pavošević bi mi svaki mjesec govorila kolike su potrebe stranke za taj mjesec i je li ostalo nepodmirenih troškova iz prošlog mjeseca', navodno je ispričao USKOK-ovim istražiteljima Mladen Barišić, bivši glavni rizničar HDZ-a, uz napomenu da je bila riječ o 100 do 200 tisuća kuna mjesečno.

Upravo je afera Fimi media bila jedna od glavnih preokupacija USKOK-ovih istražitelja nakon Sanaderovog naprasnog odlaska s vlasti, pa isto takvog pokušaja povratka u vrh HDZ-a pola godine kasnije. Izbačen je iz stranke, a onda je procurila vijest kako USKOK provodi istrage protiv njega.

Pokušao se i zaštititi povratkom u saborske klupe krajem listopada, kako bi stjecanjem zastupničkog imuniteta izmaknuo pravdi, a onda je doslovno pobjegao iz Hrvatske na dan kad mu je, 9. prosinca, Sabor odlučio skinuti imunitet temeljem DORH-ovog zahtjeva. Pronađen je i uhićen tek u Austriji i od tada se nalazi u salzburškom zatvoru.

Prvo je tvrdio da nije bježao niti je znao što se događa u Hrvatskoj. Kad je lociran, identificiran i transferiran u zatvor u Salzburgu, svim se silama trudio da ne bude izručen hrvatskom pravosuđu. Ustvrdio je da 'u Hrvatskoj nema preduvjeta za pravedan sudski postupak', pozivajući se na Konvenciju o ljudskim pravima. Obratio se i bivšim kolegama europskim političarima.

Kad ništa nije pomoglo, Sanader se odlučio vratiti u Hrvatsku. No, kao teatrologu, posve je jasno da će i u tim i takvim okolnostima ostaviti dojam na hrvatsku javnost jer se šuška da mu ni na kraj pameti nije da objektivi kamera zabilježe lisičine na njegovim rukama.

Na kraju, a ne manje važno, treba podsjetiti i za što se sve u spomenutih pet korupcijskih afera sumnjiči Sanader.

Osumnjičen je za izvlačenje i odnošenje 100 milijuna kuna, doslovno u koferima, iz državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. Sanader je, navodno, tvrtkama zapovjedio da surađuju s Fimi medijom.

Tereti ga se i da je sudjelovao u prodaji električne energije Diokiju po znatno nižim cijenama od tržišne, pri čemu je HEP oštećen za 6,3 milijuna kuna.

U još jednoj aferi s Diokijem, Sanader je navodno vratio uslugu vlasniku te tvrtke Robertu Ježiću kojemu je omogućio prodaju skladišta na zagrebačkom Žitnjaku za 18 milijuna eura.

Navodno je uzeo i proviziju od Hypo banke prilikom ugovaranja kredita s Vladom za opremanje veleposlanstva vrijednog sedam milijuna austrijskih šilinga.

Na sve to dolazi i sporni BMW koji je, kao mito, dao makarski poduzetnik Marijan Primorac.

Sve su to sumnje koje će, čim se za njim zatvore vrata zatvora u Remetincu, Sanader pokušati objasniti USKOK-ovim istražiteljima. Istraga ne može završiti sve dok osumnjičenik ne da svoj iskaz, pa se tek nakon toga mogu očekivati i eventualne optužnice. Ili njihovo proširenje.