KOMENTAR MARINKA ČULIĆA

Ivo Sanader - povratak devastiranog blefera

28.10.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Istraga u zamišljenom televizijskom kvizu otkrila je u Sanaderu najvjerojatnijeg ključnog krivca za sadašnje afere, zbog čega se privremeno i sklonio u samostan anonimnosti. Ali, onda se nekadašnji bard spiniranja, koji se u međuvremenu srozao na rashodovanog spin mađioničara, odlučio na providan trik da ono za što se njega sumnjiči prebaci na nekoga drugoga. I našao ga je u Jadranki Kosor

Što ga više gledaš, Ivo Sanader sve te više podsjeća na one stare televizijske kvizove u kojima su natjecatelji u pravilu uspješno razotkrivali razne tajanstvene tipove. Danas bi to otprilike izgledalo ovako: Osoba A, je li vrlo skupocjeni sat koji vidimo na vašoj ruci jedini koji imate? Osoba B, volite li se odmarati od odgovornih i prenapregnutih poslova krstarenjem na luksuznim jahtama? Osoba C, imate li običaj spajati ugodno s korisnim, recimo odlazak na operne predstave s unosnim i, oprostite, prilično sumnjivim poslovima?

Ima tu, vidimo, dosta komadića koje treba slijepiti u cjelinu da dobiješ 'pravog' Sanadera. No, kad ta amaterska, ali efikasna istraga završi, sasvim si blizu svemu što danas treba znati o nekada hvaljenom 'reformatoru' i 'detuđmanizatoru'. Pa ipak, nekome je stalo da oko toga podgrijava misterij, kako bi nacija i dalje lupala glavu zašto je bivši premijer prije četiri mjeseca iznenada otišao i zašto se, boga mu poljubim, sada još iznenadnije vratio. To je, kao, pitanje svih pitanja, ključni rebus Hrvatske danas, iako je očito da se time samo žele prikriti neka puno jednostavnija, ali važnija i ubojitija pitanja.

Poljubac za kraj
SPIN KAMUFLAŽA IZA HEBRANGA I KOSOR

Informacije koje su nedavno procurile u novine sa sastanka najužeg vrha HDZ-a, na kojem se Sanader opet pojavio među Hrvatima, nude puno uzbudljivog štiva i jedva išta bitnoga. Sanaderu bliski mediji trude se pokazati da se on ondje ukazao kao zabrinuti patrijarh koji nije zadovoljan atmosferom u vladajućoj stranci, počev od lošeg starta Hebrangove predsjedničke kampanje nadalje. Već tu stvari postaju vraški sumnjive, jer da je Sanaderu stvarno do dobrog stanja u HDZ-u, ne bi ni predložio za predsjedničkog kandidata Hebranga

Znao je unaprijed da to kljuse, do kojeg nikada nije držao više nego do lanjskog snijega, ne može u ravnopravnu utrku s ostalim izbornim konjima, čak ni s HDZ-ovim otpadnikom Vidoševićem, nekmoli s Josipovićem ili Bandićem. A ako je znao, logično je pretpostaviti da je priželjkivao ne konsolidaciju, nego kaos, u kojem će biti pozvan da se vrati i izvuče stranačku zapregu iz debelog blata. Ta mu se nada, međutim, jadno izjalovila jer mu je javnost, čak i dio one HDZ-ovske, s mrzovoljom, čak i prezirom predbacila bijeg s broda koji tone. Doduše, Hebrang mu je, kada je saslušao Sanaderove kritike na račun njegove kampanje, ponudio da preuzme njegovu kandidaturu, ali i to je možda više učinio iz sarkazma.

Jer, koliko god loše stajao, čak i Hebrang sada bolje kotira od Sanadera i, ako netko nekome treba pomoći, prije on može pomoći bivšem stranačkom šefu nego ovaj njemu. To Sanader, po svemu sudeći, od Hebranga i očekuje. Ovaj je nedavno inicirao zakon o obilježavanju grobova svih žrtava komunističkih zločina poslije 1945. godine, što je očito zamišljeno kao paravan za nezadrživo kuljanje afera u Podravki, HAC-u, HEP-u, Brodosplitu, Plivi, s Rončevićevim kamionima... A kome sada taj paravan više treba nego Sanaderu, koji je imao prste u manje-više svima njima?!

Dakle, da utvrdimo gradivo. Ona istraga u zamišljenom televizijskom kvizu otkrila je s lakoćom u Sanaderu najvjerojatnijeg ključnog krivca za sadašnje afere, zbog čega se privremeno i sklonio u samostan duboke anonimnosti. Ali, onda se nekadašnji bard spiniranja, koji se u međuvremenu srozao na rashodovanog spin mađioničara, odlučio na providan trik da ono za što se njega sumnjiči jednostavno prebaci na nekoga drugoga. I našao ga je u Jadranki Kosor. Njoj je ex-premijer, javljaju i neki manje mu bliski mediji, predbacio da je nakon njegovog odlaska ispustila stranačke uzde iz ruku, da Polančeca treba zaštititi jer je očito da je represivni aparat počeo raditi za opoziciju, a protiv HDZ-a.

I tako to, sve u stilu da je njegova nasljednica iznevjerila njegova očekivanja i pokazala se nedoraslom povjerenju koje joj je on velikodušno poklonio. Kosor je na to, čuje se, uzvratila da su se afere previše nagomilale da bi ih se dalje moglo zataškavati te da njihovo raščišćavanje radi u korist HDZ-a, a ne protiv njega. Drugim riječima, uzvratila mu je da, ako je netko nedorastao, to svakako nije ona, a neka on dobro razmisli tko to onda jest. I doista, dugogodišnja bliska Sanaderova suradnica, koju je on još ljetos hvalio samo zbog vrijednog bilješkarenja na saborskim sjednicama, pokazala se doraslijom nego što je itko očekivao. Najmanje zblenuti i očito razočarani ex-premijer.

SANADER NEMA IZGLEDA ZA PREVRAT U HDZ-U

Pokazat ćemo to na dva primjera. Prvo, njezino inzistiranje na raščišćavanju afera zbilja može pomoći HDZ-u jer, koliko god ondje sada vladala pomutnja, ništa manju pomutnju to je izazvalo i u opoziciji. Tako je SDP nedavno prvi put javno, i to usred Sabora, prozvao Milana Bandića za korupciju. Milanović se očito pobojao da će premijerka ruinirati Josipovićevu predsjedničku kampanju koja se bazira baš na borbi protiv korupcije. Još gore, da će baciti sjenu na njegovu stranku da se nije u stanju obračunati s korupcijom ni u vlastitoj stranci, a kamoli šire.

Drugi primjer tiče se hrvatsko-slovenskih odnosa koje je blaženo nasmiješena premijerka pretvorila malone u golublju idilu s Borutom Pahorom i, bez obzira na to kako se stvar završila, napravila veliki rez. Njoj više ne trebaju svađe sa Slovencima da iza njih skriva aferaško smeće kod kuće, kao što je to činio Sanader, po istoj matrici po kojoj je dizao iz grobova i žrtve komunističkih zločina kad god mu je zatrebalo. Ona je to shvatila isključivo kao prepreku koju treba ukloniti da bi Hrvatska ušla u EU, i to ne lakomislenim zalijetanjem, nego pametnim manevriranjem na primjeru kojeg njezini kritičari mogu samo učiti.

Odmah je potpisala sporazum s Pahorom, ali ga sada odbija objaviti, što izaziva otvoreni gnjev u opoziciji i prikriveni u HDZ-u, ali ona to lakoćom može amortizirati. Jer, taj je gnjev puno veći u Sloveniji, gdje Pahora i opozicija i inteligencija optužuju za veleizdaju. Zato i on Kosorovu kumi da se sporazum objavi, kako bi se naelektrizalo i hrvatsku javnost, jer u njemu postoji i članak o 'doticaju' Slovenije s otvorenim morem. Ali, zašto bi ona to učinila kada ne može poželjeti bolji dokaz od tih slovenskih reagiranja da nije učinila ništa štetno za Hrvatsku?

Eto, toliko o doraslosti Kosorove. I toliko o doraslosti Sanadera koji se posljednjih dana ponaša kao da želi izvesti prevrat u HDZ-u, ali danas je samo devastirani i potrošeni blefer i za to praktički nema nikakvih izgleda (glavni premijerkin štit je što je nekorumpirana, a za to Sanaderu nepoznato oružje on jednostavno nema protuoružja).

A kad bi nekim slučajem i uspio, bila bi to prava 'katastrofa', da se poslužimo izrazom kojim je, tvrdi se, mahao pred nosom Kosorovoj na onom sastanku politbiroa HDZ-a. Jer ona bi tada izgubila od definitivno goreg od sebe. U to nema baš ni trunke sumnje.