SPAS U ZADNJI ČAS

Ivićevo ministarstvo financira ženska skloništa

06.04.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) potpisalo je ugovore o suradnji u provedbi programa rada savjetovališta i skloništa za žrtve nasilja u obitelji sa sedam organizacija civilnoga društva, za što je osiguralo 2.027.602 kuna, priopćilo je danas to ministarstvo

Nakon poziva za prijavu programa rada savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji organizacija civilnog društva za 2011. godinu, MOBMS je ugovore među ostalim potpisao sa sisačkim Centrom za žene 'Adela', riječkom Udrugom za zaštitu obitelji U.Z.O.R., Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba, Ženskom pomoći sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Sigurnom kućom 'Istra', Udrugom BROD – Grupom za ženska ljudska prava te karlovačkom Ženskom grupom 'Korak'.

U ime organizacija ugovore o suradnji potpisali su predsjednica sisačkoga Centra za žene 'Adela' Marijanka Kovačević, predsjednik riječke Udruge za zaštitu obitelji U.Z.O.R. Daniel Antunović, koordinatorica Autonomne ženske kuće iz Zagreba Valentina Andrašek, koordinatorica Ženske pomoći sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji Marijana Zrinka-Jegrišnik, koordinatorica Sigurne kuće 'Istra' Jadranka Černjul, koordinatorica Udruge BROD – Grupe za ženska ljudska prava Gordana Matanović i predsjednica karlovačke Ženske grupe 'Korak' Mirjana Duduković, a supotpisao ih je ministar Tomislav Ivić.

Predstavnike sedam organizacija primili su državni tajnik Stjepan Adanić i ravnatelj Uprave za obitelj Zdenko Žunić. Objasnivši im razlog zbog kojega se ugovori nisu mogli potpisati prije, istaknuli su kako će u skladu s novom Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, koju je Vlada RH donijela za razdoblje od 2011. do 2016. godine, potpora ministarstva u njihovu radu biti kontinuirana. U ime organizacija s kojima su potpisani ugovori o suradnji zadovoljstvo je izrazila Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće iz Zagreba, a pritom je zahvalila ministarstvu na novčanoj potpori u provedbi njihovih programa rada.

Tijekom 2009. godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pomoglo je organizacijama civilnog društva koje vode savjetovališta i skloništa za žrtve nasilja u obitelji tako što im je dodijelilo 1.683.886,18 kuna, a 2010. godine za tu je namjenu osiguralo 2.529.827,67 kuna, što je ukupno 4.213.713,85 kuna, stoji u priopćenju MOBMS-a.