afera agrokor

Ivica Todorić prenoćio je u Remetincu, a u ćeliji nije bio sam. Što ga čeka dalje?

08.11.2018 u 07:35

Bionic
Reading

Nekadašnji vlasnik koncerna Agrokora Ivica Todorić u srijedu nešto prije 21 sat u pratnji policije stigao je iz Londona u Zagreb. Sa zagrebačkog aerodroma prebačen je u zatvor u Remetincu, u kojem je proveo noć

U remetinečki pritvor sproveden je zato što mu je u postupku oko Agrokora određen istražni pritvor, a nakon transfera u Remetinec oglasio se i MUP priopćenjem u kojem su istaknuli da je sve provedeno sukladno sigurnosnoj prosudbi i bez ikakvih problema.

Iako se pretpostavljalo da će Todorić u Remetincu biti smješten u jednokrevetnu ćeliju, bivši ravnatelj za zatvorski sustav Miroslav Mihoci u četvrtak ujutro na Hrvatskom radiju izjavio je kako ima informaciju da je ipak smješten u ćeliju s još jednom muškom osobom.

'Večeras će ga dovesti policija, pravosudni policajci će utvrditi njegovu istovjetnost na temelju osobnih dokumenata i uručit će mu se rješenje o određivanju istražnog zatvora. Nakon toga ide postupak prijema, pretraga, oduzimanje stvari, novca, smještaj u sobu, liječnički pregled, a ako bude želio, moći će koristiti telefon da se javi svojoj obitelji', rekao je Mihoci u srijedu navečer za RTL.

  • +10
Todorić u Remetincu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Postavlja se pitanje što Todorića čeka dalje, pa se tako spominjala mogućnost da već u četvrtak bude izveden pred suca istrage koji bi odlučivao o tome treba li ostati u pritvoru ili biti pušten na slobodu. No predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' izjavio je kako nije nužno da već u četvrtak Todorić bude izveden pred suca istrage jer je rok za to do kraja istrage.

>>> Miljević: Velike su šanse da će Todorić brzo na slobodu

Turudić je prethodno izjavio kako je čuo da je DORH odustao od ispitivanja svjedoka do kojeg ne može doći, što bi moglo značiti da neće postojati argument da se Todorića zadrži u zatvoru zbog utjecaja na svjedoke.

U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe, a nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u Državnom odvjetništvu (DORH), gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Iako je u aferi Agrokor ukupno 15 osumnjičenih, istražni zatvor bio je odobren jedino za Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna.

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

  • +5
Supruga Ivice Todorića, Vesna, na izlasku iz zračne luke nije željela davati izjave Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu 'nepripadnu imovinsku korist' od milijardu i 142 milijuna kuna Državno odvjetništvo pribraja dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za 'jednu pravnu osobu' krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Osim Todorića, tom su istragom obuhvaćeni njegov sin Ivan te predsjednik Uprave Nexusa Marko Lesić i član Uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Nekad najmoćnijem hrvatskom gospodarstveniku blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznalo se u travnju od njegove obrane, a boravak u Londonu navodno je financirao novcem od prodaje suprugine roditeljske kuće.