TRAMIŠAK NEMA VREMENA

Puljak žestoko priprijetio Vladi: Zbog raspodjele novca iz fondova EU-a žalit ću se Europskoj komisiji!

09.11.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak žestoko je kritizirao Vladu i ministricu regionalnog razvoja Natašu Tramišak zbog planirane alokacije iz europskih fondova za urbane aglomeracije u idućem sedmogodišnjem razdoblju

'Obavijestit ću Europsku uniju o ovakvoj raspodjeli sredstava i zatražiti da zaštiti razvoj urbanih centara u Hrvatskoj', kazao je Puljak na konferenciji za novinare.

Ministarstvo regionalnog razvoja donijelo je dokument pod nazivom 'Nacrt poziva za utvrđivanje ispunjenosti preduvjeta za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja za financijsko razdoblje 2021. - 2027. godine', što je zapravo novac predviđen za dodjelu urbanim centrima u Hrvatskoj.

'Najveće žrtve ovakve odluke u financijskom smislu su Zagreb i Split jer će dobiti mogućnost povlačenja daleko najmanjeg iznosa s obzirom na veličine gradova ili aglomeracija koje predstavljaju. Kažnjavaju se oni gradovi koji su se ujedinili s većim brojem općina i gradova te Ministarstvo ne zna objasniti po kojim je kriterijima donijelo ovakvu odluku', rekao je Puljak.

U splitskoj aglomeraciji nalaze se još gradovi Trogir, Solin, Kaštela, Sinj i Omiš te općine Podstrana, Dicmo, Dugi Rat, Muć, Lećevica, Klis i Dugopolje. Svi će oni u idućem sedmogodišnjem razdoblju, umjesto povećanja s prethodnih 62 milijuna eura, na raspolaganju imati tek 55 milijuna eura, a Puljak je njihove čelnike pozvao da zatraže reakciju Ministarstva i Europske komisije.

U Hrvatskoj postoje 22 urbana centra. Zagrebačka aglomeracija, primjerice, dobila bi 80 milijuna eura, riječka i osječka 55 milijuna - kao i splitska - zatim zadarska 43 milijuna te Slavonski Brod, Karlovac i Pula po 33 milijuna eura.

  • +4
Konferencija za novinare Ivice Puljka Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Zbog ovakve odluke zatražio sam sastanak s ministricom Tramišak, no ona me nije primila jer nije imala vremena. Sastao sam se s ravnateljem odsjeka, no nisu mogli objasniti kriterije', rekao je Puljak i predočio računicu po kojoj su Zagreb i Split oštećeni:

'Kada podijelite alokacije novca prema broju stanovnika u gradovima koji su centri ovih aglomeracija, tada Zagreb dobije 104 eura po stanovniku, Split 342 eura, a nijedan drugi grad ne dobiva manje od 500 eura. Kada podijelite s brojem ljudi u tim aglomeracijama, tada Zagreb dobije 75 eura, Split 169 eura, Varaždin 185 eura, a nijedan drugi grad manje od 250 eura', rekao je splitski gradonačelnik.

U prethodnoj alokaciji ovih sredstava, namijenjenih upravo integriranim teritorijalnim ulaganjima i urbanim centrima, raspodjela novca pratila je broj stanovnika. Sada, tvrdi Puljak, kriteriji naprosto ne postoje.

U prethodnom razdoblju u splitskoj aglomeraciji financirana je izgradnja tehnološkog parka na Dračevcu, koja je upravo započela, zatim nabavka stotinu novih gradskih autobusa sa susjednim općinama i gradovima, uređenje biciklističke infrastrukture i slično. Za iduće razdoblje očekivao se znatno veći iznos, pogotovo jer su sredstva iz europskih fondova u cjelini značajno povećana.

Puljak je upitan je li razlog ovakvoj raspodjeli činjenica da je u Zagrebu i Splitu na vlasti oporba HDZ-u.

'Ne želim špekulirati o kriterijima za koje ne znam kakvi su, jučer smo otišli u Ministarstvo i tražili da nam to objasne. Matematičar sam i fizičar, a sredstva možete dodijeliti formulom pravedno za sve. Imate novac, postoji broj stanovnika, vrlo je jednostavno. Možete se odlučiti implementirati neke politike u slabo razvijenije sredine i da ćete ih malo više poticati, a meni je drago da je Pazin dobio 1600 eura po stanovniku, drago nam je da novac dobiju manje sredine i gradovi. Nismo protiv toga, dapače. Svi se trebaju razvijati, samo to treba biti pravedno. A ovo nam se ne čini pravedno, nego vrlo arbitrarno', kazao je Puljak.