MANDATAR ĆE BITI HRVAT

Ivanković Lijanović, Krišto i Kukić kandidati za premijera BiH

03.06.2011 u 19:48

Bionic
Reading

Političke stranke zastupljene u parlamentu Bosne i Hercegovine predložile su tri kandidata za novog predsjedatelja Vijeća ministara te zemlje no čvrstog dogovora o vladajućoj koaliciji još uvijek nema, izjavio je u petak predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Po okončanim konzultacijama s predstavnicima parlamentarnih stranaka Radmanović je novinarima u Sarajevu objasnio kako je predloženo troje Hrvata s obzirom da postoji opća suglasnost kako novi premijer treba biti iz reda hrvatskog naroda.

Potvrdio je kako je HDZ BiH predložio Borjanu Krišto kao zajedničkog kandidata bloka hrvatskih stranaka dok su stranke okupljene u koaliciju predvođenu Socijaldemokratskom partijom (SDP BiH) predložile sveučilišnog profesora iz Mostara Slavu Kukića. Iako je članica te koalicije, Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) istaknula je posebnu kandidaturu svog predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića

Radmanović je objasnio kako tri predložena kandidata sada trebaju proći provjere koje provodi Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

'Nadamo se da ćemo rezultate provjere imati do kraja idućeg tjedna', kazao je Radmanović objašnjavajući kako će nakon toga na Predsjedništvu BiH slijediti glasovanje te odlučivanje o tome tko će Zastupničkom domu državnog parlamenta biti predložen za premijera.

Radmanović je međutim upozorio kako bi provedene konzultacije mogle biti uzaludne ukoliko političke stranke do iduće sjednice Zastupničkog doma ne postignu dogovor o tome tko će činiti vladajuću većinu.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je u petak kako je Slavo Kukić predložen za premijera 'kao nestranački kandidat' te da se u interesu kompromisa odustalo od imena drugih Hrvata koji su istaknuti članovi stranaka okupljenih oko koalicije predvođene SDP-om.

'Smatramo da je s Kukićem kao mandatarom moguće odmah napraviti parlamentarnu većinu do dvije entitetske parlamentarne većine', kazao je Lagumdžija

Objasnio je kako je vladajuću koaliciju 'moguće proširiti' no samo uz uvjet da se postigne dogovor o programu i načinu rješavanja nekih od ključnih pitanja za budućnost države.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je pak kako je 'siguran' da će Borjana Krišto biti novi mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

'Radi se o krajnje kompetentnoj osobi na koju ni na koji način ne možete izvršiti pritisak da učini nešto što je neprilično ili nemoralno', izjavio je Čović

Političke stranke iz Republike Srpske ranije su najavile kako će poduprijeti isključivo kandidata 'kojega predloži stranka koja je osvojila najviše glasova hrvatskog naroda' sugerirajući kako to treba biti onaj kojega predloži HDZ BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić pojasnio je u petak kako je sudjelovanje HDZ BiH i HDZ 1990. u budućoj vladajućoj većini moguće samo pod uvjetom da koalicija okupljena oko SDP-a i SDA dobije pet od deset pozicija u budućem Vijeću ministara a srpske i hrvatske stranke preostalih pet.

'To odgovora izbornom rezultatu jer stranke (okupljene oko SDP i SDA) imaju 18 zastupničkih mjesta dok ova druga grupacija (srpskih i hrvatskih stranaka) ima 17 zastupnika', izjavio je Tihić nakon razgovora u Predsjedništvu BiH.