ŠUŠKA SE

Ivanka Trump spominje se kao moguća nova predsjednica Svjetske banke

12.01.2019 u 21:07

Bionic
Reading

Strani mediji pišu da bi Ivanka Trump, kći američkog predsjednika Donalda Trumpa, mogla postati novom predsjednicom Svjetske banke nakon što je aktualni predsjednik Jim Yong Kim ranije ovog tjedna odstupio sa svog mandata, čak tri i pol godine prije njegova isteka

U konkurenciji za njegova nasljednika našla se upravo Ivanka, a ostali kandidati su i ekonomist David R. Malpass, direktor USAID-a Mark Green, kao i bivša UN ambasadorica Nikki Haley, piše Independent.

Ivanka i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odbor Svjetske banke izjavio je kako bi sljedeći predsjednik trebao imati dokazano iskustvo u vođenju, iskustvo u upravljanju velikim organizacijama s međunarodnom izloženošću, poznavanje javnog sektora, kao i čvrstu predanost i zahvalnost za multilateralnu suradnju.

Kako podsjeća Business Insider, Ivanka Trump nekad je vodila vlastitu modnu liniju koja je ukinuta, a trenutačno radi kao savjetnica u Bijeloj kući.

Aktualni predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim objavio je u 7. siječnja da podnosi ostavku s čelnog mjesta te institucije s datumom 1. veljače, tri i pol godine prije kraja njegova drugog mandata.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, koji je bio na čelu šest godina, objavio je u ponedjeljak da podnosi ostavku s datumom 1. veljače, tri i pol godine prije kraja njegova drugog mandata. U priopćenju je rekao samo da će se priključiti jednoj tvrtki i fokusirati 'na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju'.

Privremeno bi ga trebala zamijeniti Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke.