LIKVIDIRAO HTVATSKE EMIGRANTE

Ivan Lasić pušten na slobodu

07.07.2009 u 18:40

Bionic
Reading

Bivši pripadnik jugoslavenske 'Službe državne sigurnosti' (SDS) Ivan Lasić Gorankić, osumnjičen za likvidacije hrvatskih emigranata, u utorak je pušten iz pritvora i neće biti izručen Njemačkoj jer je utvrđeno da posjeduje državljanstvo BiH, potvrdio je MUP Zapadnohercegovačke županije

'Ivan Lasić danas je pušten na slobodu pošto su pripadnici federalne policije utvrdili da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo. Po uputama državnog odvjetništva Lasić je nakon toga pušten na slobodu', rekao je za Hinu glasnovornik MUP-a spomenute županije Damir Čutura. Bosna i Hercegovina ne izručuje svoje državljane drugim državama.

Policija iz Širokog Brijega u ponedjeljak je uhitila Ivana Lasića zvanog Gorankić na temelju Interpolove tjeralice koju su raspisale njemačke vlasti zbog sumnje da je umiješan u likvidaciju hrvatskih emigranata u Njemačkoj.

Lasić je bivši pripadnik SDS-a, a sumnja se da je zajedno sa Zdravkom Mustačem, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem sudjelovao u likvidaciji hrvatskih emigranata za vrijeme bivše Jugoslavije u Njemačkoj.

Njemački savezni kriminalistički ured (Bundeskriminalamt - BKA) objavio je sredinom lipnja na svojim internetskim stranicama tjeralicu za trojicom hrvatskih i jednim državljaninom BiH u svezi s ubojstvom hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983.

'U svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u bavarskom gradu Wolfratshausenu njemačka istražna tijela na osnovi međunarodnog uhidbenog naloga tragaju za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem', stoji na internetskim stranicama BKA.

BKA navodi da je od četvorice traženih Ivan Lasić državljanin BiH, a ostala trojica državljani Republike Hrvatske. U obrazloženju tjeralice navodi se da su traženi bili djelatnici državnih sigurnosnih služba bivših Socijalističkih Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine te tajne službe Saveza komunista Jugoslavije.

Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je u srpnju prošle godine hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Sud je pritom ustvrdio da su presudnu ulogu u tom, kako je navedeno, "politički motiviranu" ubojstvu imale tajne službe tadašnje Jugoslavije.

Po zaključku toga suda presudnu ulogu u operaciji smaknuća Stjepana Đurekovića odigrao je i Josip Perković, koji je u početku 80-ih obnašao dužnost višeg djelatnika SDS-a. Perković se u više prigoda nije odazivao sudskim pozivima za svjedočenje, a za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica.

Njemačko državno odvjetništvo u nekoliko je navrata nakon presude Pratesu najavljivalo da se istraga u slučaju Đureković nastavlja i proširuje na ostale osobe koje su tijekom suđenja bile spominjane kao mogući sudionici u akciji smaknuća Stjepana Đurekovića.