U EMISIJI KARTE NA STOL

Ivan Anušić secirao razloge zbog kojih je Grabar Kitarović izgubila izbore

17.01.2020 u 20:04

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ), koji je u predsjedničkoj kampanji bio šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, gostovao je u četvrtak u emisiji Osječke TV "Karte na stol" koju vodi Goran Flauder. U dugom razgovoru Anušić je u potpunosti ogolio razloge zbog zašto Grabar-Kitarović nije uspjela osvojiti drugi mandat.

Anušić je kazao da je otežavajući faktor bio je taj da dio stranke nije bio zainteresiran da sudjeluje proaktivno i pomogne u kampanji Kolinde Grabar Kitarović i da je to bilo vidljivo na samom početku. 'To sam vidio obilazeći teren po cijeloj Hrvatskoj i bilo je jasno i nedvojbeno da će određeni ljudi, ajmo to tako reći, povući ručnu. Ti su ljudi bili nevidljivi u prvom krugu, njih niste vidjeli', rekao je Anušić na Osječkoj TV dodavši da su neki štetili namjerno, a neki su svojim nečinjenjem radili što su radili.

'Tako je prošao prvi krug. Pomoć, to jest vjetar u leđa, predsjednici svakako nisu bile ni stvari koje su se dogodile, stavimo ih pod navodnike - gafovi, i nekakvi potezi koji su i meni bili teško objašnjivi i nerazumljivi. Tu govorimo o prekidanju debate, o verbalnom napadu na Milanovića', rekao je Anušić.

Kad je izanalizirao sve što se događalo, i medijsku scenu i platformu, logistiku, infrastrukturu i sve ono što je imao njen protukandidat, u ovom slučaju je mislio na Miroslava Škoru, smatar da he čudo da je ona uopće ušla u drugi krug.

'Da smo izgubili izbore shvatio sam taj dan u 12 sati, 5. siječnja. Zašto? Zato što su stigle prve informacije o izlaznosti prema kojima je u Gradu Zagrebu, Istarskoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji i Međimurskoj županiji već bio 2 posto veći odaziv birača nego u prvom krugu. Tad sam znao da je mobilizirano biračko tijelo koje neće dati glas Kolindi Grabar-Kitarović ,' rekao je Anušić.

Na pitanje voditelja čime su mobilizirani ti birači, Anušić je odgovorio: Prvenstveno porukama koje smo slali i kojima smo se odmakli od one širine koju je Grabar-Kitarović trebala imati. Ne možete se bazirati samo na stranačkoj infrastrukturi i glasačkoj mašineriji, nego morate širiti tu priču. Mi smo umjesto toga to malo suzili i zaoštrili i to je na neki način bio veći poticaj onima koji su odlučili glasati za Zorana Milanovića.

Ivan Anušić o razlozima poraza Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Društvene mreže / Autor: Osječka TV

'Dva najveća problema koja su se, po meni, dogodila u drugom krugu su bili prekidanje debate na RTL-u gdje je savjetnica ušla u studio i pokušala ubrzati završetak te debate ili nešto u tom stilu. Ne znam jer ja tada nisam bio prisutan. A drugo je bio onaj verbalni napad njenog drugog savjetnika na Zorana Milanovića nakon sučeljavanja na HRT-u, a on je bio apsolutno nevjerojatan', rekao je Anušić dodavši i vijest da se voze autobusima birači iz Bosne, fake news o onih 500 kuna za glas, pa redovi u Mostaru da je sve to mobiliziralo birače drugog kandidata i Kolinda Grabar-Kitarović je izgubila.

 Napomenuo je i da Kolindi Grabar-Kitarović u Zagrebu, a i u cijeloj Hrvatskoj nije pomogla ni koalicija s Milanom Bandićem.