NAPAD U EGIPTU

Italija želi intervenciju EU-a

02.01.2011 u 20:54

Bionic
Reading

Italija je zatražila da se o nasilju i diskriminaciji prema kršćanima diljem svijeta raspravlja na idućem sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije 31. siječnja, izvijestilo je u nedjelju talijansko ministarstvo vanjskih poslova

'Posljednjih nekoliko valova nasilja tragična su potvrda da pojava vjerske netolerancije, osobito prema kršćanima, poprima vrlo teške, zabrinjavajuće i neprihvatljive razmjere i intenzitet', stoji u priopćenju ministarstva, kojim se aludira na zadnji u nizu napada na koptsku crkvu u Aleksandriji u kojemu je poginula 21 osoba.

'Stigao je trenutak za snažan i jasan politički odgovor što bi ga trebale dati sve vlade kojima su važna ljudska prava, a kojima je sloboda vjere jedna od temeljnih smjernica', stoji u priopćenju. 'EU mora biti u prvim redovima kada je riječ o toj bici. To je ono što danas od EU-a traži Italija', zaključuje se u priopćenju.

Unatoč tome što za napad nitko nije preuzeo odgovornost, vlasti spominju Al-Kaidu, podsjećajući na to da je iračka organizacija povezana s tim pokretom te da je prije dva mjeseca prijetila egipatskim kršćanima.

U nedjelju je papa Benedikt XVI. osudio 'kukavički čin' počinitelja napada.