NATJERALI IH GOLEMI DUGOVI

Italija za 'sitniš' rasprodaje otoke i palače

05.07.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Sviđa vam se ideja da imate svoj dio Venecije ili Sardinije? Sada je prava prilika za takvo što jer je Italija krenula u veliku rasprodaju nacionalnog blaga kako bi sanirala svoje goleme dugove

Susjedna je država na bubanj stavila oko 9.000 zgrada, palača, plaža, otoka i tvrđava u vrijednosti od oko četiri milijarde eura. Ukupni dug Italije dosegao je oko 1.455 milijardi eura.

Jedna od najskupljih i najljepših nekretnina koje se prodaju svakako je niz otočića Caprera u arhipelagu La Maddelana sjeveroistočno od Sardinije.

Otoci su obrubljeni s oko 72 kilometra prekrasnih plaža kristalno čistog mora koje posjećuju ronioci iz svih dijelova svijeta. Plaža Caprera, koja je 2007. proglašena 'najseksipilnijom na svijetu', koštat će 18 milijuna eura. Svojevremeno je bila u posjedu Giuseppea Garibaldija zaslužnog za ujedinjenje Italije u 19. stoljeću.

U prodaji je i arhipelag otočića pored Venecije među kojima je i Sant' Erasmo poznat po vrtovima, vinogradima i lijepoj utvrdi. U vodama uz zapadne obale Italije po cijeni od šest milijuna eura može se kupiti pusti otočić Santo Stefano.

U Rimu se nudi Villa Giulia koju je u 16. stoljeću izgradio Papa Julije III. Za normansku palaču u Palermu, nekadašnje sjedište sicilijanskih kraljeva staro 900 godina, trebat će izdvojiti čak 97 milijuna eura.

Ljudima koji više vole planinske predjele možda će se pak svidjeti plaža uz jezero Como kraj kojega kuću ima George Clooney.

Začetnik ideje o rasprodaji je separatistička stranka Sjeverna ligakoja je dio vladajuće koalicije desnog centra.

Agenzia del Demanio, državna agencija za nacionalno blago, prvo će nekretnine ponuditi lokalnim i regionalnim vlastima, a potom će se one nuditi preko interneta. Konačna lista bit će poznata do kraja srpnja.

Oporbene stranke i udruge za zaštitu okoliša oštro su se usprotivile planu. 'To je ludilo', upozorava Stefano Delpieri iz udruge Prijatelji Zemlje na Sardiniji: 'Sva su ta mjesta zaštićena područja, a ako se prodaju, na njima će se puno toga graditi.'

Angelo Bonelli iz Zelene stranke kaže da se zapravo radi o najvećem graditeljskom pothvatu u povijesti Italije.

Prije Italije na sličnu se rasprodaju odlučila Grčka koja je u još većim dugovima i teškoj gospodarskoj krizi.