ŠIRENJE PANIKE

Italija ušutkala seizmologa koji je predvidio potres

06.04.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Talijanski seizmolog Gioacchino Giuliani predvidio je veliki potres na području talijanskog grada L'Aquile tjednima prije nego se dogodio, ali je prijavljen vlastima zbog širenja panike među stanovništvom.

Prva podrhtavanja tla u toj pokrajini zabilježena su sredinom siječnja i nastavila su se u redovitim razmacima te izazvala strah u tom srednjovjekovnom gradu oko 100 kilometara istočno od Rima.

Vozila sa zvučnicima kružila su gradom prije mjesec dana upozoravajući građane da se isele pošto je Giuliani predvidio snažan potres.

Giuliani, koji je svoje predviđanje temeljio na koncentracijama plina radona oko seizmički aktivnih područja, naljutio je gradonačelnika i prijavljen je policiji zbog "širenja straha" te je bio prisiljen ukloniti svoja otkrića s interneta.

Civilna zaštita održala je u L'Aquili sastanak 31. ožujka, koji je okupio znanstvenike zadužene da procijene opasnost od potresa, kako bi umirila građane.

"Podrhtavanja tla koja osjećaju građani dio su tipičnog slijeda... apsolutno normalnog na seizmičkom području kao što je ovo oko L'Aquile", priopćila je civilna zaštita. Dodaje se da "potres ni na koji način nije moguće predvidjeti" te da nema razloga za uzbunu, a da će se seizmička djelovanja i dalje pratiti i nadzirati.

Budući da su mediji nakon snažnog potresa počeli postavljati pitanja o tome zašto vlasti nisu zaštitile stanovništvo, čelnik Nacionalnoga geofizičkog instituta odbacio je Giulianijeva predviđanja.

"Svaki put kad nastane potres, neki ljudi tvrde da su ga predvidjeli", rekao je. "Koliko ja znam, nitko nije točno predvidio ovaj potres. Nije moguće predvidjeti potres", ustvrdio je.