slijede prijevremeni izbori?

Italija usred Ferragosta pred raspadom vlade. Evo što stoji iza nove političke krize i može li Salvini postati premijer

09.08.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade, ministar unutarnjih poslova i vođa populističke, antiimigrantske, krajnje desne stranke Liga objavio je u četvrtak navečer da se vladajuća koalicija raspala te je pozvao na brzo održavanje prijevremenih izbora. Luigi di Maio, također potpredsjednik vlade i šef protusistemskog Pokreta 5 zvijezda, s kojim je Salvinijeva Liga proteklih nešto više od godinu dana tvorila vladajuću koaliciju, po profilu stranaka jedinstvenu u Europi, izjavio je da se izbora ne boji

'Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo', rekao je Di Maio koji je optužio Salvinija, koji jako dobro stoji u anketama, da 'obmanjuje zemlju' i da će mu Talijani prije ili kasnije okrenuti leđa.

Pokret 5 zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača i često je prijetila da novim izborima želi kapitalizirati tu prednost. Sada se prijetnje počinju ostvarivati. Liga prema anketama uživa potporu 38 posto birača dok Pokret 5 zvijezda trenutno podupire tek 17 posto građana.

U svibnju prošle godine, kada su se održali parlamentarni izbori u Italiji, Pokret 5 zvijezda osvojio je 32,7 posto glasova dok je Liga bila na 18,8 posto. Od tada je Liga nezaustavljivo rasla na krilima Salvinijeve protuimigrantske politike dok 5 zvijezda tone poput kamena na dno mora.

Očito Salvinijev populizam daje ploda. On inzistira da je jedini djelotvoran način zaustavljanja nezakonitih migracija iz Libije zabrana prava dolaska migrantima na europsko tlo. Naglasio je kako je oštar pad u dolascima migranta dokaz da je u pravu. Kao dio njegove strategije, zabranio je aktivistima koji spašavaju migrante da ih dovode u talijanske luke, sugerirajući im da prestanu sa svim aktivnostima. Također se u proteklih godinu dana žestoko sukobljavao s europskim čelnicima, posebno francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kojem se rugao zbog niske potpore u javnosti te je otvoreno podupirao prosvjede žutih prsluka protiv njega.

Na izborima za europski parlament Liga je osvojila dvostruko više mandata od 5 zvijezda, te im je potpora od tada još narasla. Salvini je očito procijenio da je došlo vrijeme da se riješi partnera s kojim je i tako ušao u brak iz interesa i ispuni ambiciju da postane talijanskim premijerom. Dvije stranke prije nešto više od godinu dana sklopile su koaliciju u kojoj je na čelu vlade nestranačka osoba Giuseppe Conte, dok se čelnici Lige i 5 zvijezda potpredsjednici vlade.

>>> Trgovci ljudima ili humanitarci: Tko je kapetanica koja se suprotstavila Salviniju i za koga zapravo radi?

Koalicija, koja je bila puna nesporazuma, podmetanja i međusobnog nerazumijevanja jer su im politički programi u nekim dijelovima u potpunosti suprotni, pukla je na glasovanju o izgradnji brze željezničke veze između Torina i francuskog Lyona u talijanskom Senatu.

Projektu se oštro suprotstavlja glavna stranka vladajuće talijanske koalicije Pokret 5 zvijezda, ali ga podupire manja stranka u koaliciji, Liga, kao i cijela talijanska oporba. Liga je glasala s glavnim opozicijskim strankama da odbace prijedlog svog koalicijskog partnera Pokreta 5 zvijezda da blokira izgradnju brze pruge između Torina i Lyona, a taj Salvinijev potez natjerao je premijera Contea da službeno pokrene postupak koji bi mogao dovesti do izvanrednih izbora već u listopadu.

  • +19
Matteo Salvini, novi je vođa europske desnice Izvor: EPA / Autor: NICO LANESE

U kasnom noćnom obraćanju novinarima Conte je rekao da je pozvao predsjednike dvaju domova parlamenta tražeći od njih da pozovu zastupnike s pauze radi glasovanja o povjerenju. 'Salvini je došao razgovarati sa mnom kako bi mi dao do znanja da se planira izići na birališta kako bi iskoristio svoju trenutnu popularnost na prijevremenim izborima', rekao je Conte koji je dodao da je kazao Salviniju da će njegov potez ugroziti važne reforme koje je vlada pokrenula.

Raspad vlade neće biti služben sve dok se ne dogodi formalni akt poput pokretanja nepovjerenja, povlačenja ministara iz Vlade ili ostavke premijera. Tada će predsjednik Sergio Mattarella odlučiti hoće li se izbori održati odmah ili će biti uspostavljena privremena vlada koja će na jesen donijeti proračun za 2020. godinu. Teoretski 5 zvijezda bi mogao formirati novu koaliciju s oporbenim socijaldemokratima iz Demokratske stranke, ali sudeći prema signalima koji stižu s te adrese od toga neće biti ništa.

MINI VODIČ

Tko je tko na talijanskoj političkoj sceni

Matteo Salvini - potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i vođa populističke, antiimigrantske, krajnje desne stranke Liga trenutno najjače talijanske stranke po anketama

Luigi Di Maio - potpredsjednik Vlade i šef protusistemskog Pokreta 5 zvijezda

Sergio Mattarella - predsjednik Republike, dolazi s lijevog političkog spektra 

 Giuseppe Conte - nestranački premijer, nema realan politički utjecaj

Kolaps talijanske vlade uzrokovat će veliku neizvjesnost u Europskoj uniji; Italija je treće najveće gospodarstvo u eurozoni i četvrta članica EU po broju stanovnika. Zemlja bilježi loše ekonomske rezultate i nalazi se na rubu recesije, a Salvinijeve ekonomske ideje ne ulijevaju povjerenje da će se to promijeniti, naprotiv. Zastoj zbog novih izbora samo će pogoršati stvari. Italija još nije imenovala ni svog kandidata za povjerenika u novoj Europskoj komisiji.

Ranije u četvrtak Conte se susreo s Mattarellom - koji se iz svoje ljetne rezidencije vratio u Rim na razgovore. Dvojica vladinih dužnosnika kazala su kako premijer nije ponudio ostavku niti predložio preustroj vlade na sastanku. No, ubrzo nakon tog sastanka, Salvini je objavio izjavu u kojoj kaže da "ne postoji alternativa trenutnoj vladi, jedina alternativa su ankete", javlja Politico.eu.

  • +10
Matteo Salvini Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na skupu u Pescari kasnije u četvrtak navečer, Salvini je spomenuo moguću krizu vlade tek na kraju svog jednosatnog govora koji je završio u suzama. 'Ako neko vjeruje u vlastite ideje, nema straha ... i ne bojim krenuti naprijed', rekao je, nagovještavajući opće izbore. Također je ponovio svoju prethodnu izjavu da su zastupnici Lige spremni ići u parlament već sljedećeg ponedjeljka.

'Ljudi mi kažu da je parlament u odmoru, pa bih trebao pričekati do listopada ... zašto biste pozvali zastupnike u Rim (sredinom kolovoza)', kažu. Ali svaki dan čekanja je dan koji gubimo ... zašto bismo čekali? Gospodarstvo nas neće čekati', rekao je.

Salvini je zaključio rekavši: 'Radujem se što ću vidjeti zastupnike u parlamentu sljedeći tjedan.' Ipak, ostaje za vidjeti hoće li se Salvinijevi planovi ostvariti. Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odmoru, poznatom pod nazivom Ferragosto, neuobičajeno je i riskantno.

Predsjednik Sergio Mattarella jedina je osoba koja može raspustiti parlament i možda to neće htjeti učiniti uoči priprema u listopadu za donošenje proračuna za 2020. koji onda idućega mjeseca mora biti predstavljen parlamentu. Italija u cijelom poratnom razdoblju nikada nije održala izbore na jesen.