DAN ŽALOSTI

Italija se oprostila od žrtava potresa

10.04.2009 u 11:56

Bionic
Reading

U Italiji je održan masovni pogreb za žrtve razornog potresa iz regije Abruzzo u kojoj je, prema posljednjim podacima, poginulo 289 ljudi. Uz članove obitelji i prijatelje žrtava, na pogrebu u blizini l'Aquile bili su talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i premijer Silvio Berlusconi

L'AQUILA - U međuvremenu, nastavlja se podrhtavanje tla. U četvrtak navečer regiju je pogodio potres od 4,9 stupnjeva Richtera, četvrti po snazi od ponedjeljka, kada je potres od 6,3 stupnja gotovo sravnio L'Aquilu sa zemljom.

Počast žrtvama potresa izražena je tijekom dvosatne ceremonije koja je započela u 11 sati, u sklopu policijske akademije kod L'Aquile, gdje je položeno oko 200 ljesova prekrivenih vijencima i cvijećem. Neke žrtve pokopane su u obiteljskom krugu, a masovni pogreb organiziran je u sklopu akademije jer crkve zbog potresa nisu sigurne. Nekoliko dječjih ljesova položeno je na ljesove majki poginule djece.

Misu na otvorenom pred oko 10.000 ljudi držali sz nadbiskup L'Aquile Giuseppe Molinari i Papin izaslanik, kardinal Tarcisio Bertone. Na kraju ceremonije za šest žrtava muslimanske vjeroispovijesti pomolio se imam.

Prije početka ceremonije premijer Berlusconi viđen je kako tješi članove obitelji žrtava.

Uoči pogreba, nadbiskup Molinari obratio se vjernicima u kampu za beskućnike. 'Ne mogu naći riječi objašnjenja za ovo što se dogodilo, ali mogu reći da je Krist ustao', rekao je Molinari.

Talijanska vlada osigurat će žrtvama koje su ostale bez krova nad glavom novac za najamninu te račune za plin i struju za iduća dva mjeseca.

Predsjednik Napolitano rekao je da je nekvalitetna gradnja uzrok mnogih smrti. Tijekom jučerašnjeg posjeta regiji, Napolitano je izjavio da je na djelu 'neodgovornost' vezana uz arhitekturu i gradnju modernih zgrada i kuća, izvještava BBC.

Vlada je produljila potragu za preživjelima do nedjelje. Spasitelji procjenjuju da gotovo nema šanse da je netko uspio preživjeti pod ruševinama od ponedjeljka minimalne, te će se usredotočiti na iskapanje mrtvih i saniranje štete.