ČUDNA ODLUKA

Italija ne priznaje petu najveću religiju svijeta!

05.08.2012 u 19:38

Bionic
Reading

Iako Italija ima najveću populaciju Sikha u Europi poslije Velike Britanije, ova religija u toj državi još nije priznata, iako ima oko 70 tisuća pripadnika

Kako je nedavno obijavila La Stampa, peta najveća religija na svijetu u Italiji nije priznata kao takva! Sikhi su u Italiju počeli stizati početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća te danas u toj državi postoji oko dvadesetak njihovih svetih objekata, tzv. gurdwara, od koji je najstarija smještena u centralnoj Italiji, u regiji Emilia. Za razliku od ostalih emigranata, Sikhi su se većinom integrirali u talijansko društvo te su poznati kao vrijedni i odgovorni radnici, ali neki njihovi religijski običaji nisu naišli na razumijevanje Ministarstva unutarnjih poslova.

U religiji Sikha postoje mnoga pravila, od kojih je najpoznatije ono da muškarci ne smiju rezati kosu te moraju nositi turban, no manje je poznato da uz sebe moraju uvijek imati i mali nož – kirpan. U međuvremenu je talijanska vlada, odnosno ministarstvo policije, odlučila da je to ilegalno, a religija Sikha na sudu uopće nije priznata kao takva te ih tretiraju kao nevladinu organizaciju.

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da ne priznaje religiju Sikha i to sve zbog malog noža koji moraju nositi za pojasom, a koji je proglašen opasnim. Iako može biti i kraći od 4 centimetra, koliko je propisano da se oštar predmet smatra oružjem, policija je ipak odbila kompromis.

Harwant Singh, predsjednik Nacionalnog komiteta Sikha u Italiji, kaže da je 'vrlo tužan zbog te odluke', posebice 'jer je naša religijska zajednica uvijek poštovala zakone Italije pa smo se nadali pozitivnom ihodu'. Da je odluka policije problem, misli i zastupnik ljevice u parlamentu Andrea Sarubbi, koji je šokiran time što 'status legalne religije nije odobren zajednici koja je primjer uspješne integracije'.

Sada slijedi sudska žalba na odluku policije, a zakazan je i sastanak predstavnika Sikha s talijanskim predsjednikom. Harwant Sing zaključuje da je 'potrebno poštovati religiju u svim aspektima', te da Sikhi 'nisu Talibani', kako ih mnogi još nažalost vide.